INTERVJU

Rajko Cerović: Ako se Crna Gora odupre to je kraj mita o "velikoj Srbiji"

Srbija zna da ne smije ispustiti ovako monopolsku ulogu SPC-a u Crnoj Gori. I sve će učiniti da destabilizuju Crnu Goru, jer je još posmatraju kao unutrašnje pitanje Srbije

Cerović: Bojim se sukoba

Razgovarala: Senka KURT

13.6.2019

Malo ko shvata u kolikoj je opasnosti Crna Gora nakon što je vrh Srpske pravoslavne crkve (SPC) pozvao episkope i „vjerni narod“ da čak i životima brane i spriječe autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve.  

Kazao je ovo jučer za „Avaz“ publicista i književnik Rajko Cerović.

Kanonska crkva

Snažno je odjeknula izjava predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića u subotu u Nikšiću da SPC danas u Crnoj Gori pokušava čuvati infrastrukturu „velike Srbije“ te najavio autokefalnost Crnogorske crkve. Je li sazrelo vrijeme za to? 

- Odavno. Crnogorska crkva postojala je sve do 1920. i u pitanju je stogodišnji prekid, kad ona može lako da bude obnovljena. Prema Nikodinu Milasu, koji je stručnjak za kanonska prava, crkva koja je postojala može se uvijek obnoviti ili voljom monarha ili voljom naroda, a Crnogorska je 1993. obnovljena voljom naroda. De facto, mi ne bismo morali tražiti priznanje, jer je naša crkva kanonska i bez tog priznanja, ali je dobro zbog velikog pritiska SPC-a i velikog pritiska Srbije. Dobro je da i formalno imamo to priznanje.

Vi tvrdite da SPC kroz centre eparhija održava mit o „velikoj Srbiji“. Šta to, faktički, znači?

- Znači da se SPC podijelila na eparhije, a centri se stavljaju izvan Crne Gore. To je iscrtana mapa „velike Srbije“. Oni polaze od logike da gdje god postoji SPC, tu je „velika Srbija“. SPC je, prije svega, politički subjekt. Iz političkih razloga bila je uz ratne zločince devedesetih, spremna je podizati spomenike ratnim zločincima. To je crkva koja je bila najnazadnija ustanova na prostoru bivše Jugoslavije. Ona je protiv svega što je Zapad. To je filijala Moskve na Balkanu, ovdje održava uticaj Rusije.

Kažete da niste iznenađeni pozivom patrijarha Irineja da se i životom brani Crkva u Crnoj Gori. To je vrlo direktna prijetnja.

- I nije prva. Srbija zna da ne smije ispustiti ovako monopolsku ulogu SPC-a u Crnoj Gori. I sve će učiniti da destabilizuju Crnu Goru, jer je još posmatraju kao unutrašnje pitanje Srbije. Njima je cilj Crna Gora, crnogorsko more, crnogorska moralna tradicija, istorija. Ništa Irinej nije rekao šta oni ne misle, a računa na to da Crna Gora od 1918. živi u sjenci Srbije, bez svojih institucija, na osnovu lažne srpske istoriografije. Mitovi su se usadili u život naroda.

Kako bi se ovo moglo završiti, pribojavate li se i radikalnih rješenja, sukoba?

- Sukob je neminovan. Postoje dva rješenja – ili će se Crna Gora oduprijeti ili je neće biti. Ako Crna Gora može da se odupre, to je kraj mita o „velikoj Srbiji“. Nadamo se u demokratski svijet, da su mnogi na Zapadu shvatili o čemu se ovdje radi. Crna Gora može da se odupre uz pomoć saveznika, tome se nadam.

Već viđeno

Za subotu je najavljen veliki sabor, koji treba pokazati snagu SPC-u u Crnoj Gori. Predviđa se dolazak vjernika iz Srbije, Crne Gore, BiH, cijelog svijeta, da bi se „demonstrirala sila“.

- To je već viđeno, nekad se branilo Kosovo, sad se brani Crnogorska crkva. SPC ima ogroman novac, iz manastira Ostrog, koji je hodočašće, milijarde tu dolaze. SPC ima dovoljno para da plati dolaske iz cijelog svijeta, toliko mnogo naroda će doći da se navodno impresionira Crna Gora. Znamo kako se to radi, propagandno priprema i kako se pripremaju nemiri u Crnoj Gori.

Očekujete da će ih biti? 

- Ne znači da će ih biti tog dana, ali čim u Skupštini bude zakon o slobodi vjeroispovijesti, siguran sam da će biti angažovana ogromna i energija i mašinerija protiv Crne Gore. Malo ko shvata u kolikoj smo mi opasnosti.

Otpor svim zavojevačima

Cerović kaže da su crnogorske vlasti pogriješile što nisu na vrijeme počele objašnjavati narodu fenomen autokefalnosti crnogorske crkve.

- Dobar dio Crnogoraca i danas misli da je uvijek postojala samo SPC, ne znaju da je Crnogorska crkva bila centar otpora svim zavojevačima, ona je stvorila državu i iz poštovanja prema toj tradiciji moramo obnoviti autokefalnost crkve – kaže Cerović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.