ALARMANTNO

Mostarske ulice kao male deponije smeća

Piše: M.Sm.

13.6.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+12

Posljedice blokade deponije „Uborak“ i građanskog bunta, kako danima izvještavamo, itekako su vidljive.

Zbog činjenice da mještani naselja sjeverno od Mostara već četvrti dan ne dozvoljavaju odlaganje otpada na deponiju, mostarske ulice sve više liče na male deponije.

Na svakom ćošku su prenatrpani kontejneri, a kako dani odmiču, situacija poprima sve dramatičnije obrise, pogotovo, zbog izuzetno visokih temperatura. Nažalost, i Stari grad, koji je pod zaštitom UNESCO-a, zatrpan je smećem što je, zbog turističke sezone, neugodna slika, a što možete vidjeti u galeriji.

Da je Mostar na rubu epidemiološke katastrofe, potvrdio je na današnjoj pres-konferenciji i Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Međutim, oni su i danas poručili da neće odustati od blokade te su u vezi s njihovim zahtjevima, među kojima je zatvaranje i izmještanje deponije i hitno saniranje cjelokupnog područja nadležnim u Gradskoj upravi dat, rok do sutra, 14. juna.

- U protivnom mirni protesti se nastavljaju i svu odgovornost za potencijalnu epidemiju zaraznih bolesti, a radi gomilanja komunalnog otpada na ulicama Mostara, snosite vi, kao isključivi nadležni za rješavanje ove situacije - naveli su iz Građanske inicijative „Jer nas se tiče“, koji su u ponedjeljak pokrenuli protest i blokadu deponije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.