AKTUELNO

Crnadak: RS nema razlog da u SAD vidi neprijatelja

Radi se o redovnoj posjeti povodom sjednice PIC-a

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak. Arhiv

Vijesti.ba

14.6.2019

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak potvrdio je da će se sutra sastati u Banjoj Luci sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom (Matthewom Palmerom), koji dolazi u posjetu BiH.

- Radi se o redovnoj posjeti povodom sjednice PIC-a. Mogu reći da ćemo razgovarati o političkoj situaciji i odnosima u BiH, te o saradnji sa SAD - otkrio je ministar vanjskih poslova BiH.

O detaljima Palmerovog protokola nije želio govoriti, poručivši da će to biti saopćeno iz Američke ambasade, prenose Vijesti.ba.

Govoreći o informacijama  koje su prenijeli pojedini mediji, da visoki američki zvaničnik u BiH dolazi kako bi ubrzao usvajanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) za aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP) i utiče na promjenu stava političkih funkcionera RS o NATO integracijama, Crnadak je kazao kako ne može govoriti u Palmerovo ime, kao ni o njegovim namjerama na predstojećim sastancima u okviru posjete.

- Siguran sam da su stavovi i pozicija SAD prema BiH dobronamjerni i da će se razgovori kretati u okviru tema koje sam pomenuo, dakle, politička situacija i odnosi u BiH i saradnja sa SAD - dodao Crnadak.

Palmerov dolazak u Banja Luku Crnadak je ocijenio kao znak poštovanja za RS, ali i za unutrašnje odnose u BiH.

- RS nema nijedan razlog da u Vašingtonu vidi neprijatelja. Čuli smo i izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je teško zamisliti budućnost Srbije i srpskog naroda, a da se istovremeno imaju loši odnosi sa SAD - naglasio je Crnadak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.