POZIV

Borenović: Pobjedničke stranke da formiraju vlast što prije

Srna

16.6.2019

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović smatra da što prije treba formirati vlast na nivou BiH i da to očekuju i predstavnici međunarodne zajednice. 

Borenović je pozvao stranke koje su pobijedile na izborima da to učine što prije te napomenuo kako su izabrani kolegiji oba doma Parlamenta BiH i podijeljeni resori.

- Pozivamo ih da završe ovaj posao, da prestanu s nekom vrstom mrcvarenja političke scene i da preuzmu potpunu odgovornost za naredne četiri godine u BiH. To od njih očekuju i predstavnici međunarodne zajednice - rekao je Borenović.

On je napomenuo da je jasne poruke jučer uputio i zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer (Matthew) te dodao kako SAD snažno insistiraju na saradnji sa NATO-om, na aktivaciji MAP-a i na podnošenju Godišnjeg nacionalnog programa.

Borenović smatra da treba graditi odnose s velikim silama, pokušati privući nove investicije i učiniti sve da se nikada ne ugrozi sigurnosni okvir u BiH.

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak izrazio je nadu da će vlast na nivou BiH što prije biti formirana te ocijenio da je jedino pošteno da novi saziv Vijeća ministara donese odluku i kaže da li će nastaviti s MAP-om ili će ga staviti van snage.

Crnadak, koji je ministar vanjskih poslova BiH, ponovio je da SAD žele da BiH pristupi NATO-u, ali da on nije osjetio pritisak u vezi s tim iako se u posljednjih 15 dana dva puta sastao s Palmerom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.