TJENTIŠTE

Vrijeme je da antifašisti mnogo glasnije, jedinstvenije i snažnije kažu – ne može više ovako

Al.B

16.6.2019

Obilježavanje godišnjice - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Antifašisti iz BiH, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije obilježili su na Tjentištu 26. godišnjicu Bitke na Sutjesci. 

Brojne delegacije položile su cvijeće na spomen-kosturnicu s posmrtnim ostacima 3.301 od više od 7.500 partizana palih u bitkama tokom njemačke ofanzive "Švarc". 

Domaćin i ovogodišnjem obilježavanju bio je SABNORBiH, dok je program, u skladu s praksom da to rade i Savezi antifašista ostalih država regiona, organizirao Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

- Ovo je mjesto na kojem se desio preokret u Drugom svjetskom ratu. Čini mi se da je ovo sjajna prilika da i mi počnemo govoriti o preokretu. Nije fašizam pobijeđen ni u jednoj od naših država. Neofašizam buja, raste i u mnogima od ovih zemalja zaštićen je od vlasti i ona ga generira, podržava i razvija. Mi smo stvorili sve ove zemlje, pa antifašisti imaju pravo i odgovornost da mnogo glasnije, jedinstvenije i snažnije kažemo – ne može više ovako – istakao je predsjednik SABNOR-a Sead Đulić.

- Bez partizana i njihovih podviga, ne bi bilo slobode ni mira koji je trajao oko 50 godina, da bi 90-ih sve palo kao kula od karata kada se Jugoslavija, građena i na krvi heroja sa Sutjeske, raspala - podsjetio je Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske. 

On se posebno osvrnuo na mržnju, povampirenje fašizma, ali i podjele među antifašistima, jer samo dan ranije na Tjentištu je istu godišnjicu obilježio SUBNOR RS.

– Dozvolili smo da sjeme razdora prodre i u naše redove. Znamo, Jugoslavije više nema, bratstvo i jedinstvo pretvoreno je u parolu kojoj se rugaju, ali mi moramo shvatiti da bez međusobne saradnje nema napretka. Ako nećemo govoriti o bratstvu i jedinstvu, ako smo ga potrošili, postavimo stvari na osnovu zadovoljavanja uzajamnih interesa. Svaka od naših državica lakše će zadovoljiti i svoje interese bude li sarađivala sa susjedima, a to ćemo moći ako se odreknemo predrasuda, ako se odupremo sijačima mržnje, podjele zamijenimo novim zajedništvom – svako u svojim granicama, ali svi zajedno – poručio je Habulin.

Posjetu Tjentištu veliki broj građana iskoristio je i za organizaciju usputnih izleta u prelijepoj prirodi, uz roštilj i zvuke sevdalinke i harmonike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.