SASTANCI

Palmer protiv uvođenja rezervnog sastava policije u RS

S.DEGIRMENDŽIĆ

17.6.2019

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Metju Palmer (Matthew Palmer), koji od prošle sedmice boravi u našoj zemlji, sastao se danas u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država s čelnicima policijskih agencija u BiH. Sastanku je, osim bh. predstavnika i Palmera, prisustvovao i ambasador SAD u BiH Erik Nelson (Eric).

U zgradu Ambasade stigli su ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, direktori Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsad Vilić, Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić, direktor Granične policije Zoran Galić, ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara, direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Mirsad Buzar i zamjenik direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Đuro Knežević. 

Na sastanku je najviše govora bilo o migrantskoj krizi u BiH i rezervnom sastavu policije u RS, a nakon čega je, kao što je poznato, najavljeno i formiranje rezervnog sastava u FBiH.

Palmer je prenio čelnicima policijskih agencija da SAD nisu za uvođenje rezervnog sastava policije u RS i ne podržavaju takvu odluku. 

Kako saznajemo, Palmer je najavio da će, ukoliko dođe do usvajanja izmjena Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS, "SAD poduzeti restriktivne mjere". O kakvim mjerama je riječ, nije precizirao. 

Također, Palmer je naglasio da migrantska kriza ne može biti izgovor za formiranje rezervnog sastava policije RS te da su "poluobučene snage" bile uvod u tragične devedesete godine u prošlom stoljeću na ovim prostorima. 

SAD će, kao i do sada, biti partner bh. policijskim agencijama na jačanju njihovih redovnih sastava te je Palmer u tom smislu poručio da se moraju popunjavati nedostajući kapaciteti u agencijama, kao i da će ih SAD pomagati u opremi. 

Da su ovo bile teme sastanka, potvrdio je novinarima i Aljoša Čampara.

Ostali učesnici nisu davali izjave, a kako saznajemo, o sastanku će se iz Ambasade SAD oglasiti saopćenjem.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.