JAČANJE SIGURNOSTI

U Sarajevu sastanak o parlamentarnom nadzoru nad sektorom za odbranu u jugoistočnoj Evropi

Glavna tema će biti OSCE-ov Kodeks ponašanja kao normativni okvir parlamentarnog nadzora nad odbranom i sigurnošću

Sastanak počeo danas. FENA

FENA

12.6.2024

Na dvodnevnom "Godišnjem sastanaku predstavnika komisija za odbranu i sigurnost parlamenata Jugoistočne Evrope" koji je počeo danas u Sarajevu bit će razmatran parlamentarni nadzor nad sektorom za odbranu i sigurnost i uloga parlamentarne diplomatije u jačanju sigurnosti i mira u jugoistočnoj Evropi.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Jasmin Imamović izjavio je uoči početka da se taj sastanak ponovo održava u BiH nakon sedam godina te da u njegovom radu još učestvuju parlamentarni odbori za odbranu iz Albanije, Hrvatske, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije.

- Ovo je prilika da razmijenimo naše prakse i iskustva te da ojačamo saradnju i harmonizaciju u cilju sigurnosti koja je naš zajednički interes - rekao je Imamović.

Glavna tema OSCE-ov Kodeks

Šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Brian Aggeler naglasio je da je cilj sastanaka pojačati izglede za povjerenje, demokratiju i mir u jugoistočnoj Evropi između ostalog i jačanjem tijela zaduženih za parlamentarni nadzor, u nadi da će se stvoriti zamah ka jednoj krajnjoj platformi za regionalnu parlamentarnu saradnju.

Dodao je da će glavna tema biti OSCE-ov Kodeks ponašanja kao normativni okvir parlamentarnog nadzora nad odbranom i sigurnošću povodom 30-godišnjice usvajanja tog ključnog dokumenta čiji je cilj postići efektivno upravljanje obrambenim i sigurnosnim sektorom, što uključuje i parlamentarni nadzor.

- Sve države moraju osigurati demokratsku kontrolu nad sigurnosnim i odbrambenim sektorom jer se samo čvrstim parlamentarnim nadzorom mogu osigurati efektivnost, javna odgovornost i transparentnost tog sektora te njegova sposobnost poštivanja ljudskih prava i vladavine prava - poručio je ambasador Aggeler.

Značajne rasprave

Direktor Regionalnog centra za sigurnosnu saradnju ambasador Constantin-Mihail Grigorie naveo je da očekuje uspješan sastanak sa značajnim raspravama o jačanju mira i sigurnosti u regiji i Evropi.

Sastanak su organizovali Zajednička komisije za odbranu i sigurnost BiH, Regionalni centar za sigurnosnu saradnju i Misija OSCE u BiH, uz podršku Ženevskog centra za kontrolu oružanih snaga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.