SARAJEVO

Pronalazak strateškog investitora ili stečaj "Aluminija"

Naš list je objavio vijest da je švicarski „Glencore“ spreman preuzeti ovu firmu

S današnje sjednice. M. Tabaković

A. Nuhanović - S. Mujić

17.6.2019

U zgradi Vlade Federacije BiH u Sarajevu danas je održan sastanak na kojem je bilo govora o stanju u mostarskom „Aluminiju“, posrnulom gigantu kojem zbog enormnih dugova prijeti stečaj.

Kako je za „Avaz“ kazao federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić na sastanku je doneseno nekoliko zaključaka.

- Zadužuje se Upravni odbor (UO) i Uprava Aluminija da pokrenu aktivnosti na iznalaženju strateškog partnera. Uz to treba voditi računa da strateški partner treba biti iz ove oblasti i da ima iskustvo u istoj. Također, UO i Uprava zaduženi su da pokrenu sve potrebne radnje i aktivnosti na otvaranju stečajnog postupka. Ukazano je da je nužno sagledati mogućnost uspjeha kontroliranog stečaja uz postupno smanjenje proizvodnje – stoji u zaključcima.

Također, Upravni odbor i Uprava Aluminija zaduženi su pripreme i donesu Program prestanka proizvodnje Aluminija d.d. Mostar i konzerviranje istog.

- U zaključcima stoji da su obavezni predvidjeti optimalno vrijeme gašenja kao i potpunu financijsku konstrukciju – kaže Džindić.

Inače, naš list je objavio vijest da je švicarski „Glencore“ spreman preuzeti ovu firmu.

Direktor Aluminija d.d. Dražen Pandža kazao je kako se boji da je ovo posljednja kriza kompanije kojoj prijeti gašenje.

- Bojim se da je ovo finalna kriza gdje niti možemo dalje, niti ima smisla dalje ovako poslovati, gubici su preveliki, ovo je krajnji momenat da se podvuče crta i nađe dugoročno rješenje. Alminij je vezan svjetskim tržište i uvouom i izvozom. Treba provjeriti postoji li mogućnost da se jednom zauvijek riješi problem nabake električne energije, bez toga poslovanje nema smisla i firma nema budućnosti – kazao je Pandža.

Federalna ministrica finansija Jelka Miličević istakla je kako problem u ovoj kompaniji postoji skoro 15 godina, te da je Vlada FBiH prije četiri godine pokrenula aktivnosti na njegovom rješavanju, ali da su promjene na tržištu učinile svoje.

- Prvi put nakon četiri godine sam osjetila nemoć Vlade FBiH da zaštiti svoj udio u firmi, te da mi kao Vlada nismo u stanju zaštiti 1.000 ljudi koji rade u Aluminiju, mi se hvalimo brojem zaposlenih, danas smo svjedočili mogućnosti da izgubimo tih hiljadu radnih mjesta u jendom trenu. Oni moraju imati struju 24 sata – istakla je Miličević.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.