PARLAMENT BIH

Hoće li sutra biti okončano imenovanje parlamentarnih komisija

Usaglašavanje o prijedlogu dnevnog reda

Sutra šesta sjednica Kolegija PD PSBiH. Arhiv

Avaz.ba / Fena

17.6.2019

Članovi Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto (predsjedavajuća - HDZBiH) i dopredsjedavajući Denis Zvizdić (SDA) i Nebojša Radmanović (SNSD) trebali bi sutra, 18. juna, zasjedati šesti put od imenovanja na te funkcije.

Na dnevnom redu sjednice je usaglašavanje Kolegija kao komisije o prijedlogu dnevnog reda druge hitne sjednice Predstavničkog doma koja je prošle sedmice prekinuta jer dnevni red sjednice nije usvojen budući da nije bilo entitetske većine iz Republike Srpske.

Pred članovima Kolegija je i Prijedlog zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije te zahtjev zastupnika Saše Magazinovića za razmatranje dopune Krivičnog zakona BiH.

Kako je dnevnim redom predviđeno, članovi Komisije trebali bi odrediti nadležne parlamentarne komisije za razmatranje nekoliko zakonskih rješenja, ali ova radna tijela Državnog parlamenta još nisu formirana.

Zbog toga bi Kolegij sutra trebao zauzeti stav o zahtjevu prvog zamjenika predsjedavajuće Predstavničkog doma Denisa Zvizdića za okončanje procesa imenovanja svih parlamentarnih komisija s ciljem punog funkcioniranja Predstavničkog doma.

Potrebno je imenovati članove šest radnih tijela Doma (Ustavnopravna komisija, Komisija za vanjske poslove, Komisija za vanjsku trgovinu i carine, Komisija za finansije i budžet, Komisija za saobraćaj i komunikacije te Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova).

Iako je Kolegiju ovo šesta sjednica, nijedna sjednica Doma nije održana, osim konstituirajuće 6. decembra, a bile su zakazane i dvije hitne koje nisu realizirane, jedna koja nije ni počela jer nije bilo kvoruma i druga koja je prekinuta jer nije usvojen dnevni red.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.