UTISCI

Razumijevanje Zapada Dodik našao u Mađarskoj

Lj.S./Avaz.ba

18.6.2019

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik zaključio je nakon sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom da će se saradnja između dvije zemlje ojačati tako što će se Mađarska orijentirati na saradnju s Republikom Srpskom.

U izjavi za RTRS Dodik nije štedio komplimente za mađarskog premijera, govoreći o kontinuitetu Orbanovih pobjeda i njegovoj odgovornoj politici.

- Orban je naslijedio situaciju u kojoj je Mađarska bila pred bankrotom, ali su prošli kroz teške reforme i danas je Mađarska ekonomija jedna od četiri rastuće ekonomije u EU. Mađarska ima kontinuitet rasta i bilježi smanjenje stope nezaposlenosti. Sve je to rezultat odgovorne politike Viktora Orbana, koji nije oklijevao da poduzme sve što je bilo neophodno u korist mađarskog naroda i države - istakao je Dodik.

Smatra predsjedavajući Predsjedništva BiH da i on vodi odgovornu politiku tako što štiti dio BiH.

- Zaštita Republike Srpske je osnov naše politike. Mi u tome nismo imali sagovornike na Zapadu, ali sada sa sigurnošću možemo reći da se to promijenilo i da nailazimo na razumijevanje – smatra Dodik.

Vjeruje Orban, a prenosi Dodik, da će buduća politika Evropske unije biti usmjerena ka stabilizaciji i jačanju koncepta država članica, a ne njihovog razvlašćivanja i gubljenja suvereniteta.

- Orban i njegova partija traže partnere u tom, kojih u Evropi ima sve više. On vjeruje u EU, ali ne u dosadašnjem konceptu koji je doveo do toga da Evropa pravi probleme, a ne da ih, kao nekada, rješava - zaključio je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.