ALARMANTNO

Drastične promjene vremena siju smrt

U Trebinju u subotu osam umrlih, 600 pacijenata u Hitnoj pomoći Sarajevo samo tokom jedne noći

Nagle promjene bile su "okidač" za pogoršanje zdravlja. Arhiv

Piše: A. NUHANOVIĆ

18.6.2019

Rekordno visoke temperature, ali i nagle promjene vremena, koje su ovih dana zahvatile našu zemlju, bile su kobne po zdravlje mnogih bh. građana. U Trebinju je samo u toku subote registrirano osam smrtnih slučajeva, što je znatno više od uobičajenog prosjeka. 

Iako ljekari ovoliku smrtnost ne dovode u direktnu vezu s naglim porastom temperature, činjenica je da sa promjenama na termometru raste i broj iznenadnih smrti, ali i onih koji traže hitnu medicinsku pomoć.

Apel građanima

Branka Drašković, direktorica Doma zdravlja Trebinje, potvrdila je za “Avaz” da je u ovom gradu za jedan dan registrirano osam smrtnih slučajeva, ali ističe kako je šest pacijenata bolovalo od raka.

- Pacijent (1940) bolovao je dugo od teškog karcinoma. Umro je kod kuće. Iznenadna smrt bila je kod pacijenta 1949. godište. Ostali preminuli pacijenti bili su onkološki – kazala je za “Avaz” Drašković.  

Potvrdila je da je doista alarmantno da osam osoba umre u jednom danu, ali navodi da je to ipak “samo slučajnost”.

Vesna Koljivrat, medicinska sestra u Hitnoj pomoći Trebinje, navela je u izjavi za “Avaz” da je pacijent 1949. godište preminuo iznenada, ali da se sumnja na srčani udar. Ističe i da je za čak 10 posto povećan broj srčanih udara kad su temperature visoke te apelira na građane da piju što više tečnosti i da se ne izlažu suncu.

- U subotu smo imali slučaj da je preminula djevojka koja se otrovala solnom kiselinom. Jedan pacijent koji se danima žalio na bolove u grudima je preminuo. Najvjerovatnije je u pitanju srčani udar – kazala je Koljivrat.

I u drugim domovima zdravlja ovih dana su imali pune ruke posla. 

Paziti na sebe

Doktor Amra Bašić-Živadinović, specijalista urgentne medicine iz Hitne pomoći Sarajevo, kazala je za “Avaz” da su u noći s nedjelje na ponedjeljak imali čak 600 pacijenata.

Ističe da su visoke temperature već izazvale probleme po zdravlje ljudi.

- Ljeti se šire krvni sudovi, ali ako dođe do jakog pada krvnog pritiska, srce ubrzano kuca. To se dešava ako se osoba ponaša nepromišljeno. Treba paziti na sebe – kaže Bašić-Živadinović.  

U maju smo imali jesen  

Martin Tajs, ekspert za kvalitet zraka, kazao je u izjavi za “Avaz” kako nije začuđen alarmantnim podacima iz domova zdravlja.

- Na sceni imamo velike vremenske oscilacije, toplo, hladno, sunčano, vlagu, poplave. U maju smo imali jesen. To pogubno utječe na organizam, posebno starih ljudi, jer on ne može da se prilagodi. Nažalost, stariji ljudi nisu prilagodljivi takvim promjenama. Promijenio se ritam vremena, a i ritam života onda mora da pati – kaže Tajs. 

BROJKE

do 38 stepeni temperature prošle sedmice

do 36 stepeni jučer  

do 32 stepena slijede temperature u naredna tri dana 

do 12 stepeni temperaturne oscilacije  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.