REAKCIJE

Tužilaštvo BiH o aferi "Potkivanje": Osumnjičeni su Marko Pandža i Nermin Alešević

Alešević izlazi iz Suda BiH

Avaz.ba

19.6.2019

S obzirom na to da je javno objavljeni snimak na jednom internet-portalu 21. maja 2019. godine, a koji su prenijeli i drugi portali i mediji, prouzročio veliko interesiranje javnosti, Tužilaštvo BiH je poduzelo niz istražnih radnji s ciljem utvrđivanja svih okolnosti događaja i osoba koji se navode u medijskim izvještajima - ističe se u saopćenju Državnog tužilaštva. 

- U konkretnom predmetu istrage, provođenjem istražnih radnji, prikupljeni su dokazi i donesena je naredba o provođenju istrage kojom su obuhvaćeni osumnjičeni Marko Pandža i Nermin Alešević zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz članka 217. KZBiH (primanje dara ili drugih oblika koristi) i 218. KZBiH (davanje dara i drugih oblika koristi), a osumnjičeni Alešević i za krivično djelo neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje iz članka 155. KZRS - ističu iz Tužilaštva BiH. 

Marko Pandža

U navedenom predmetu saslušan je veći broj svjedoka, među kojima i predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine istakli su kako se nastavlja postupak istrage i u istom predmetu će, nakon donošenja tužilačke odluke, javnost biti informirana.

- S obzirom na to da su u posljednje vrijeme prisutni svakodnevni i intenzivni pritisci na rad VSTV-a BiH, Tužilaštva BiH, odnosno pravosuđa Bosne i Hercegovine u cjelini, a koji u određenoj mjeri već počinju ometati redovni rad pravosuđa, obavještavamo javnost da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet, gdje će se, s dužnom pažnjom i u skladu sa zakonom, ispitati motivi i razlozi osoba koje putem medija šalju javnosti takve negativne poruke o radu pravosuđa s ciljem destabilizacije pravosudnog sistema - ističe se u saopćenju Tužilaštva BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.