REAKCIJE

Ramiz Salkić: Institucije iz Srbije nastavljaju atak na suverenitet Bosne i Hercegovine

Posebna odgovornost je OHR-a i visokog predstavnika, koji imaju mandat i odgovornost da zaštite mirovni sporazum

Ramiz Salkić. Arhiv

Fena

20.6.2019

Potpisivanje Sporazuma o zajedničkim aktivnostima entiteta RS u Bosni i Hercegovini i RS u oblasti osiguranja kvaliteta i priznavanju akreditacija u visokom obrazovanju predstavlja atak na suverenitet Bosne i Hercegovine, upozorio je entitetski potpredsjednik Ramiz Salkić.

Entitetska agencija je, kaže, uzurpirala ovlasti Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine i preko entitetskih članova u potpunosti blokirala rad državne agencije.

Sporazumom, koji su potpisali resorni entitetski ministar iz bh. entiteta RS i resorni državni ministar iz Srbije, entitetska agencija zaobilazi agenciju Bosne i Hercegovine i preko agencije iz druge države želi priskrbiti za sebe pozicioniranje na međunarodnoj sceni i držati u blokadi državnu agenciju Bosne i Hercegovine - ukazao je Salkić. 

To je, ističe, samo jedan u nizu primjera gdje institucije iz Srbije nastavljaju atak na suverenitet Bosne i Hercegovine, a preko entitetskih organa iz RS, pozivajući se na sporazum o specijalnim i paralelnim vezama između entiteta RS u Bosni i Hercegovini i Srbije. 

Posebna odgovornost je OHR-a i visokog predstavnika, koji imaju mandat i odgovornost da zaštite mirovni sporazum i osiguraju njegovo poštivanje i provođenje, a posebno potpisnice imaju obaveze koje su preuzele. RS formalno poštuje Dejtonski sporazum i suverenitet Bosne i Hercegovine, a u suštini i u stvarnosti, svojim djelovanjem kroz povezivanje s entitetskim organima podriva suverenitet Bosne i Hercegovine - istakao je Salkić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.