REAKCIJE

Eksperti za Avaz TV: Amerika se vraća na Balkan, BiH je ponovo u orbiti političkih interesa SAD

Osim što su "prijatelji ovog područja", ostvaruju i svoj interes

Enver Halilović i Enis Omerović. Avaz

S. Mujić

21.6.2019

Nedavna posjeta zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD Metjua Palmera (Matthew Palmer) Bosni i Hercegovini znak je da se “Amerika vraća na Balkan”, ocijenili su eksperti u izjavama za Avaz TV.

Nekadašnji ambasador BiH u Rusiji Enver Halilović, komentirajući utjecaj velikih svjetskih sila na političke odnose unutar naše zemlje, kazao je kako su se SAD i Zapad u dobroj mjeri povukli sa bh. scene nakon propadanja Aprilskog paketa, navodeći kako su se "stvari sada promijenile". Prema njegovim riječima, "Bosna i Hercegovina se vraća u orbitu interesa Sjedinjenih Država".


- Amerika se ponovo vraća na Balkan i u BiH, jer je vidjela da je tu napravila vanjskopolitički propust, posebno se to odnosi na našu zemlju, jer je BiH, u pravilu, mjerilo i stabilnosti na Balkanu, pa, nažalost, i eventualnim problemima i konfliktima  u smislu učešća, odnosno agresije na BiH – kazao je Halilović.

On je naveo da je od nastanka Dejtonskog sporazuma Ruska Federacija imala veliki utjecaj na Bosnu i Hercegovinu, istakavši da je čak i model Republike Srpske kreiran prema modelima zamrznutih konflikata koje je Rusija kreirala na bivšem prostoru Sovjetskog Saveza. 

- Da ne govorim u kojoj mjeri je Rusija sve do danas prisutna u političkom smislu u pogledu teškoća u pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. Može se kazati čak, ako se posmatra leksika u Ruskoj Federaciji i ova koja je sada aktuelna u BiH, da je to ustvari proizvod ruske leksike. To što se zove dogovor tri naroda i dva entiteta je u osnovi nastalo kao formacija koju su prvi počeli upotrebljavati Rusi. Mi danas imamo vrlo ozbiljan problem u pogledu miješanja Ruske Federacije u BiH – ocijenio je Halilović. 

On je naveo da se u osnovi sve teškoće političke prirode s kojima se Bosna i Hercegovina susreće u pogledu NATO puta vezuju za taj utjecaj.

- Nije stvar u moći Republike Srpske, nema tu posebne političke moći izvan onog što je Srbija, odnosno Rusija. Mi ovdje nemamo teškoću političke prirode na toj relaciji zbog internih odnosa, nego zbog prevelikog ruskog utjecaja putem Milorada Dodika, odnosno rukovodstva SNSD-a – smatra Halilović.

Ekspert za međunarodno pravo Enis Omerović kazao je da su SAD izuzetno aktivne na području Bosne i Hercegovine, istakavši da, osim što su “prijatelji ovog područja”, ostvaruju i svoj interes.

- Vjerujem da će njihovo prisustvo i dalje biti ovdje u velikoj mjeri. To može biti značajno za NATO put BiH, s tim da može doći do sukobljavanja dvojakih interesa, različitih partikularnih interesa, kako unutar Bosne i Hercegovine kao države tako i između svjetskih sila u međunarodnoj zajednici, u odnosu na stabilnost i sigurnost BiH i njen budući put. Tu mislim na utjecaj Rusije, Kine, SAD i drugih članica NATO pakta – kazao je Omerović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.