SKANDALOZNO

Prevareni Maočanin naplatio 1,5 miliona KM

Prije 18 godina, N. T. iz Maoče tužio je FIA-u i Agenciju za privatizaciju zbog propusta u poslovanju

Sjedište APF: Prinuđeni pozajmljivati. Avaz

Piše: M. R. S.

22.6.2019

Vlada Federacije BiH hitno će posuditi 750.000 KM Agenciji za privatizaciju FBiH (APF) kako bi Agencija mogla normalno poslovati u ovoj godini i isplaćivati plaće.

Ponestalo novca

Agenciji je ponestalo novca nakon što joj je s računa skinuto 1,5 miliona maraka, koji je isplaćen N. T. iz Maoče (ime i prezime poznato redakciji). On je tužio Agenciju za privatizaciju i Finansijsko-informatičku agenciju (FIA), jer mu je sa privatnog računa prevarom skinuto nešto više od milion KM u certifikatima.

Falsifikator je uvjetno osuđen, a N. T. je tužio i Agenciju i FIA-u, a slučaj je već postao punoljetan. No, kad su na naplatu stigli dugovi, presuđeno je da dvije agencije solidarno isplate 1,5 miliona maraka. No, cijeli iznos skinut je samo s računa Agencije za privatizaciju.

Napravio grešku

Amer Bekrić, direktor Agencije za privatizaciju, ističe da im je FIA uplatila “svoj” dio od 750.000 KM, ali da su, zbog normalnog poslovanja i isplate plaća, morali tražiti pozajmicu.

- Novac ćemo vratiti iz prve velike privatizacije – dodao je Bekrić, istaknuvši da su tužili FIA-u za preostalih 750.000 KM s obzirom na to da je njihov radnik napravio grešku 2001. godine.

Esad Mahmutović, direktor FIA-e, rekao je da je naslijedio cijeli problem te da je tražio i reviziju presude Suda u Brčkom, ali je taj zahtjev odbijen. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.