ISTRAŽUJEMO

Sigurnost naših maturskih testova veća nego u Srbiji

Uoči samog testiranja devetih razreda, u Sarajevu se testovi sa zapakovanog CD-a prebacuju u EMIS sistem i pola sata prije testa dijele djeci u školama

U Srbiji je uhapšen radnik štamparije, otac maturanta, koji je ukrao test. Ilustracija

M. KUKAN

23.6.2019

Srbiju već danima potresa skandal zbog krađe testova iz matematike za malu maturu. Uhapšen je radnik štamparije, otac maturanta, koji je ukrao test, uslikao ga, proslijedio sinu putem Vibera, a on podijelio s vršnjacima. 

Kako se ovih dana za devete razrede održava eksterna matura iz matematike, bosanskog i engleskog jezika, ministricu nauke i obrazovanja Kantona Sarajevo Zinetu Bogunić pitali smo kako su kod nas zaštićeni maturski testovi.

 Recenzija i osiguranje

- Kod nas se odredi komisija koja iz kataloga dostupnih svim učenicima na našoj internetskoj stranici, pregleda i izabere zadatke. Onda se to pošalje eksternim evaluatorima. Riječ je o recenzentima s fakulteta i obično to bude jedna osoba. Potom se zadaci snimljeni na CD-u, koji je sigurnosno potpuno osiguran, zapakovan, predaju meni kao ministrici večer uoči održavanja mature - pojašnjava Bogunić.


Bogunić: Vjerujemo članovima komisije. Ilustracija

Dalje opisuje da nadležna komisija ujutro preuzima CD, pred ministricom ga otpakuje, kako je to bilo i prije nekoliko dana, te pola sata do 40 minuta prije održavanja mature u školama testove postave u sistem, tzv. EMIS.

Ljudski faktor

- Onda ih šaljemo školama, gdje, također, postoje komisije koje čine direktor i osoba odgovorna za EMIS, koja testove otključa u sistemu. Prvi primjerak se isprinta, pod ingerencijom direktora se sve iskopira i onda se komisijski nose pred učenike i sav taj posao traje oko pola sata. Nemoguće je reći da nema šanse za zloupotrebe, svi vjerujemo članovima komisije i uvijek je tu ljudski faktor, ali sigurno je da je naš sistem sigurniji od prakse štampanja u Srbiji - kaže Bogunić.

 Prepisat ćemo od Slovenaca 

Ministrica Bogunić otkriva kako će inicirati da se naš sistem dodatno unaprijedi onako kako se to radi u Sloveniji, gdje nikakvog dodira sa maturskim testovima ne može imati neko ko će, kako kaže, i u drugom koljenu imati osobu koja polaže maturu.

- Primjerice, da se to kod nas primijeni, značilo bi da ja, kao ministrica, ako bih imala, recimo, rodicu koja treba maturirati, ne bih mogla imati nikakav pristup zadacima za maturu. To je odličan sistem i ići ćemo i mi ka tome - navaljuje Bogunić, dodajući da je eksterna matura u KS završena prekjučer bez ikakvih problema.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.