SARAJEVO

Četvrt stoljeća posvećenosti djeci i mladima u BiH

Među dobitnicima priznanja je i "Dnevni avaz", a zahvalnicu je preuzeo Kenan Kešmer, glavni i odgovorni urednik

Piše: A. ČENGIĆ

22.6.2019

S dodjele priznanja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Udruženje "Obrazovanje gradi BiH" danas je Sarajevu svečano obilježilo 25. godišnjicu uspješnog djelovanja. Nakon održane Skupštine, kojoj su prisustvovali i stipendisti Udruženja, upriličena je akademija posvećena jubileju postojanja i djelovanja ovog Udruženja koje okuplja brojne članove. 

Akademija je počela muzičkom izvedbom pjevača Lake i Mirele, koji su za ovu priliku komponovali pjesmu "Postoje ljudi," nakon čega se prisutnima obratio predsjednik i jedan od osnivača Udruženja Jovan Divjak.

Divjak je naglasio da je Udruženje za četvrt stoljeća postojanja osiguralo 70.055 stipendija sa skoro 3,2 miliona eura i da sve te aktivnosti provodi vlastitim sredstvima, bez potpore iz budžeta.

Udruženje punih 25 godina stipendira djecu i mlade žrtve rata, djecu s teškoćama u razvoju, ali i Rome.

- Mi smo djeci pružili što porodica i škola nisu mogle dati, prošli su kroz razne projekte psihosocijalnih kreativnih radionica, ljetovanja i putovanja. Posvećeni smo onome što radimo za budućnost djece u BiH. U svemu tome pomagale su nam stotine donatora, prijatelja iz BiH, ali i cijele Evrope - kazao je Divjak.

Udruženje je do sada podržalo više od 46.000 ljudi. Ta brojka uključuje djecu i njihove majke. Za podršku djeci koja su ostala bez roditelja ili su pripadnici nacionalnih manjina uloženo je više od 12 miliona KM. Poručeno je kako je to veliki iznos za jednu nevladinu organizaciju.

Udruženje je povodom jubileja uručilo zahvalnice i priznanja svima koji su pomogli stipendiranja ovako velikog broja djece i mladih u BiH. Među dobitnicima je i "Dnevni avaz", a zahvalnicu je preuzeo Kenan Kešmer, glavni i odgovorni urednik.

U okviru obilježavanja 25. godišnjice Udruženja "Obrazovanje gradi BiH" kao završni čin manifestacije u Gradskoj vijećnici je održan koncert bh. umjetnice i interpretatorice sevdalinki Amire Medunjan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.