EKSKLUZIVNO

Bosanska bajka po istinitoj priči

Uvijek sam želio ispitati taj svijet žestokih momaka, prirodnih genijalaca

Pašović: Kako je mogao takav genijalac ostati u kasabi kada je rođen za Holivud?. M. Kadrić

Razgovarao: Mladen DAKIĆ

22.6.2019

Nakon velikog uspjeha knjige „Bosanski blećak“ koja je imala četiri izdanja i trilogiju „Huseinbeg“, „Drug Suljo“ i „Gospodin Sejo“, Mirsad Pašović upustio se u novu književnu avanturu. Naime, uskoro izlazi novo djelo „Adem zvani Krst“. 

Možete li nam otkriti šta je tema novog romana?

- Novi roman je bosanska bajka po istinitoj priči. On je Adem, na Zapadu Adam, a nadimak Krst dobio je po nesretnom događaju koji je izmijenio njegov život. Knjiga se bavi običnim čovjekom, hendikepiranim mjestom rođenja i teškom sirotinjom, kako materijalnom tako i duhovnom. Cijeli život on samo želi da ima posao, kućicu, ženu i djecu. Ono što se u normalnom svijetu podrazumijeva. Splet okolnosti ga natjera da postane žestoki momak…

Odrastao u Foči

Je li to stvarni lik? 

-Da, čovjek je živ, u duši pošten kao suza. Njegova sudbina me natjerala da napišem ovu priču.

Lik je, ustvari, bio Pink Panter?

- Uvijek sam želio da ispitam taj svijet žestokih momaka, prirodnih genijalaca. Znate, ja sam odrastao u Foči, golema je to općina bila i kada petkom seljaci gone hajvan na pijacu da prodaju, onda se oni lopovi poredaju i dočekuju ih na ulazu u grad, pa ih čičkom ili nečim drugim obilježe. Kada se vraćaju bez stoke, znači s novcima, poslije nekoliko kafana niko kući pare nije odnio. Ako se vraća domaćin, vodi kravu, nije je prodao, taj mangup kupi nove cipele i baci jednu na put. Seljak je uzme, ali nema druge i baci je u žbunje. Poslije kilometar nađe drugu cipelu, vidi da je to par. Sveže kravu i vrati se nazad po drugu, koju je bacio. Kompletira cipele i sav radostan, a nigdje krave. Pa kako je mogao takav genijalac ostati u kasabi kada je rođen za Holivud?

Kakav je to život?

- U romanu se pitamo koja to sila i ko određuje ljudske sudbine. Naš junak, čvrsto riješen da poslije prvog izlaska iz zatvora živi pošteno i tražeći posao negdje u Francuskoj, na raskrsnici baca novčić kojim putem da ide. Kocka ga uputi prema Luci, žeđ ga vodi u kafanu i tamo nailazi na zemljake, koji ga odmah zapošljavaju. Nažalost, opet nelegalan posao. Ali to mu omogućava da se zabavlja i ženi misicama, da vidi svijet iznutra, da posjeduje ergelu konja…

Čime se još bavio?

- U podlozi knjige su načini i nazivi za krađe, sover, vala, skaka, koverta, šana... Vrijeme i stalna borba između kriminalaca i država koje štite bogate, te razvoj tehnike naspram čiste inteligencije.

Životni put

Koje je to vrijeme?

-Knjiga počinje od devetstotina pedeset i pete, prati život i životni put našeg junaka. Ti momci samo jednu vjeru imaju, pa i u ratu, pošto su se znali iz svjetskih zatvora, oni su i nastavili svoje prijateljstvo. U knjizi imamo i jednu historijsku istinu koja se sada drugačije interpretira. Naime, prilikom kopanja sarajevskog tunela, romanijski korpus u isto vrijeme je pokušao potopiti iskopano, ali ne Željeznicom, kako se to sada prezentira, nego iz Dobrinje su kopali pored "Omerove kafane" prema pisti da se dovede Dobrinjka i od restorana Kula vođen je Kasindolski potok da se spusti pored "Šućurovih kuća" u tranšeu Butmir. Kako se kaže u knjizi da je ovaj rat krampama završen ulaskom ozona s Igmana u grad ispod piste.

Ko su ti ljudi?

- Likovi su najčudniji. Od vrhunskih mangupa do životnih nesretnika, od najvećih lopova do netalentiranih kopija, od Boga obilježenih likova koji pokušavaju cijeli život biti uspješni pa upadaju u originalne i smiješne situacije. Takav je Adem Krst ili Meho Peh.

Stotine priča, suza i smijeha

Šta je obilježje romana?

- Ljubav, čista dječija i do starosti. Odnos društva, porodice, odbačenih. Moći i propadanja. Stotine priča, suza i smijeha...

Recept za život

Koji je, prema Vama, recept za život?

- Pronaći smisao u dosadnom danu, imati vagu i aparat za pritisak koji manje pokazuju i ne čekati sjedeći vlastitu čitulju.  

Knjiga izlazi 1. jula

Knjiga u izdanju „Dobre knjige“ izlazi iz štampe 1. jula i kao džepno izdanje treba da uljepša ljetne dane, a luksuzno da obogati kućne biblioteke, kaže Pašović


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.