SARAJEVO

Delegati SNSD-a i HDZ-a bojkotirali sjednicu Doma naroda, BiH bez članstva u Vijeću Evrope

Piše: A. Nu. - S. Mu.

24.6.2019

18:00

Nikola Špirić, drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH također se obratio novinarima.

- Ima stara narodna u Bosni: "Nije majka Muju karala što se kockao, nego što se vadio. Ne znam ovo danas da nazovem sem pokušajem malih podvala, to nije primjereno Parlamentu. 20. juna smo dobili dopis gospodina Asima Sarajlića u kojem traži hitnu sjednicu da bi danas dobili prilog pod istim brojem protokola sa pet potpisa i da bi u 16.45 dobili protokolirano od 24. juna. I jedno i drugo je kršenje Poslovnika. Upozoravam da nema ništa opasnije u demokratiji od ovog kad se upustimo u ovakve igre. Kada sam pitao kolegu koji je to donio, rekao je da mu je to naređeno iz kluba. Ako u ovom Parlamentu državni službenici rade po nalogu klubova i političara, ova zemlja je u ozbiljnim problemima - rekao je Špirić.


17:40

Bakir Izetbegović se obratio medijima i kazao da nažalost nije uspio.

- Nismo uspjeli održati vanrednu hitnu sjednicu jer nismo imali kvoruma. Bilo je prisutno samo šest delegata. Dobio sam pismo od Nikole Špirića, koji smatra da je današnja sjednica sazvana protiv pravilnika. Smatram da bih napravio jednostran potez da se nisam držao svoje obaveze.

Istaknuo je da je BiH propustila šansu jer nije dala svog predstavnika u Vijeću Evrope.

- Očekivao sam da će svi raditi po poslovniku. To se u ovoj zemlji ne poštuje. Imali smo pokušaj sazivanja kolegija koji nije uspio. Jedna strana nije dovoljna da povede stvari u pravom smjeru. Kada bi svi u ovoj zemlji ponašali civilizacijski i poštovalo sve, ništa ne bi bio problem. Međutim u ovoj zemlji se ne poštuju pravila, integritet - kazao je Izetbegović.



17:22

Počela je prva hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Sjednica je sazvana radi imenovanja bh. članova u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.

Sjednici prisustvuje šest delegata, i to svih pet iz bošnjačkog naroda i jedan iz hrvatskog, odnosno Zlatko Miletić (DF).

Na sjednicu nisu došli delegati SNSD-a, kako je i najavljeno, ali i delegati HDZ-a BiH.

Predsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović kazao je da nema kvoruma, jer ga čini devet delegata.

- Očigledno je da nemamo kvorum, jer ga čini ga devet delegata i to najamanje po tri iz svakog naroda. Mislim da kvorum nećemo imati ni nakon pauze imati - kazao je Izetbegović.

Na predloženom dnevnom redu današnje sjednice bilo je predviđeno imenovanje članova Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, kao i izbor članova stalnih komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH - Ustavnopravne komisije, Komisije za finansije i budžet i Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.