POZITIVNA BIH

Totalno drukčiji od drugih: Šta veže načelnike Rudog i Vareša i zašto su istinske gromade

Načelnici dvije male općine tvrde da nisu političari, a obojica su bila na mjestima stradanja Bošnjaka i kazala: "Da, zločini su počinjeni, žao nam je"

Piše: Evelin TRAKO

24.6.2019

(Video: Nataša ČEREMIDŽIĆ i Amer SIKIRA)

Rato Rajak načelnik je Rudog, općine na krajnjem istoku Bosne i Hercegovine. Član je Radikalne stranke Republike Srpske. Zdravko Marošević načelnik je Vareša, općine u srednjoj Bosni, i član je Hrvatske demokratske zajednice (HDZ). Načelnici su dvije male općine, a za sebe tvrde da nisu političari. No, njih dvojicu veže i činjenica da su otišli na mjesta stradanja Bošnjaka i kazali: "Da, zločini su počinjeni, žao nam je."

Rajak je to prvi put uradio 2017., kad se krajem avgusta stotine ruža puštaju u rijeku Lim. Marošević je to uradio u oktobru iste godine, na godišnjicu masakra civila Bošnjaka u Stupnom Dolu. I odlazit će, kažu, dok budu na čelu svojih općina.

 Uvod u katarzu

- Da su normalne okolnosti, to ne bi bila nikakva vijest. Svaki normalan čovjek trebao bi to uraditi. Bilo je brojnih reakcija, pozitivnih. Bilo je i ljudi iz naroda kojem ja pripadam, koji su taj potez pozdravili, ali se još ne usuđuju slijediti moj primjer – kaže Rajak.

Bio je načelnik Rudog i u ratu, nosio je pušku i uniformu.

- Ali, nikad nisam i nikad ne bih dopustio da neko od mojih saboraca ubije civila – kaže on.

Rajakov gest odlaska na stratišta Bošnjaka mnogima je mogao biti uvod u katarzu.

- Živjeli smo u vremenu teških iskušenja. Nije bilo lako ostati čovjek. I zato moje iskreno poštovanje prema svima onima koji su uspjeli sačuvati dostojanstvo. Drago mi je što imam priliku da, kao čovjek, izrazim svoje saučešće, poštovanje prema žrtvama. Drago mi je i što, kao načelnik, mogu poslati poruku razumijevanja tuđe boli i tuge, poruku za bolji život generacija koje dolaze - kazao je Rajak.

Marošević je, također, bio pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), zapovjednik bojne.

- Nije to nikakav politički trik nego ljudska i moralna odgovornost. U mom Stupnom Dolu žive izuzetno dobri i vrijedni ljudi. I ne idem samo kad je godišnjica zločina da se uslikam. Stalno smo u kontaktu, gledam da im pomognemo, da popravimo cestu, pobrinemo se da imaju vodu... - kaže Marošević.

Možemo i moramo

U Stupnom dolu 23. oktobra 1993. pripadnici Specijalne postrojbe Maturice ubili su 38 civila, među njima 17 žena i petero djece. U ovom stravičnom zločinu 11 osoba živo je zapaljeno u jednoj kući. 

- Moje su poruke jasne. Onaj ko nije dostojan ni sposoban da se pokloni, taj ne pripada ljudskom rodu, baš kao ni oni koji su napravili zločin. Ja želim pokazati da ova Bosna i ovaj Vareš mogu živjeti, da ima smisla živjeti ovdje. Možemo i moramo - kazao je Zdravko Marošević na obilježavanju godišnjice zločina.

Dok smo dogovarali razgovor i s Rajakom i sa Maroševićem, onaj drugi je govorio, otprilike, ovako: "Možemo li pričati i o projektima, budućnosti, kako da namaknemo kakvu investiciju? Pozdravi Maroševića. Pozdravi Rajaka…"

Mrlje na savjesti

U Rudom je tokom agresije ubijeno više od stotinu civila, protjerano kompletno bošnjačko stanovništvo.

- Osuđujem sve prljavo, svakog monstruma, zločinca, koji je uprljao svoje ruke, s bilo koje strane. Nažalost, i Rudo, kao skoro svaka sredina, nije prošlo bez određenih mrlja i na svojoj savjesti. Ako ima neke utjehe, ovdje su zločine činili oni koji su dolazili sa strane, upali, uradili i otišli, a nas ostavili da se nosimo s tim – kazao je Rajak.

Radikalan sam

- Eto, priznajem, radikalan sam, ali u želji da radikalno promijenimo ovu današnju otuđenost jednih od drugih. Radikalan sam u želji da svi u sebi nađemo malo više ljudskog poštovanja, razumijevanja za različitosti, da nađemo ono što nas objedinjuje  - kaže Rajak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.