SARAJEVO

Sutra ispraćaj konjanika na 509. ''Dane Ajvatovice"

Grupa od 11 konjanika obučenih u tradicionalnu nošnju krenut će put Prusca

Sutra ispraćaj konjanika. Arhiv

N. Čeremidžić

25.6.2019

Konjanici iz Sarajeva sutra će iz parka At mejdan krenuti ka Pruscu kod Donjeg Vakufa, gdje će biti održana centralna manifestacija 509. ''Dani Ajvatovice".

Grupa od 11 konjanika obučenih u tradicionalnu nošnju krenut će sutra ka Ajvatovici, najvećem muslimanskom dovištu u Evropi.

Konjanici će, jašući posebno ukrašene konje, prodefilirati sarajevskom Baščaršijom, pa kroz ulice Ferhadiju i Maršala Tita.

Konjička kolona će svoj put nastaviti do Zemaljskog muzeja BiH, gdje će konji biti utovareni u odgovarajuća vozila, a zatim transportirani do Fojnice. Od Fojnice, preko Vranice i sve do Bugojna, odnosno Prusca, konjanici će doći do odredišta.

Tradicionalno će krenuti ispred Handanagine džamije u Pruscu, prema Ajvaz-dedinoj stijeni. Nakon toga bit će prozvani i barjaktari. Nakon prolaska kroz stijenu i učenja dove, na platou Ajvatovice bit će održan svečani program manifestacije.

Ajvatovica je duboko ukorijenjena u identitet Bošnjaka, s tradicijom dugom 500 godina. Smještena je u podnožju planine Šuljage i udaljena sedam kilometara od starog grada Prusca.

Tradicija Ajvatovice se veže za staru tradiciju Bosne, na način da početak Ajvatovice pada sedmog ponedjeljka po Jurjevu, umjesto određivanja početka po hidžretskom kalendaru.

Ajvatovica se obilježava u vidu manifestacije "Dani Ajvatovice" širom BiH, a posebno u općinama srednje Bosne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.