EKOLOGIJA

Uređuje se izvor Ublić na planini Tušnici

Fond za zaštitu okoliša odobrio 39.000 KM

Revitalizacija izvora Ublić. Agencije

N. Če. / Avaz.ba

25.6.2019

Šumsko društvo ''Hercegbosanske šume'' Kupres započelo je s radovima na rekonstrukciji pristupnog puta koji vodi do izvora Ublić na planini Tušnici.

Apliciranjem na konkurs Fondu za zaštitu okoliša FBiH s projektom "Revitalizacija izvora Ublić" odobrena su sredstva u iznosu od 39.000 KM, a ''Hercegbosanske šume'' Kupres će na osnovu potpisanog ugovora iz maja ove godine osigurati vlastito učešće u iznosu od 50 posto od vrijednosti prijavljenog projekta.


"Jer mi je stalo". Arhiv

Cilj projekta je revitalizirati prirodno izvorište pitke vode Ublić, koje se nalazi na planini Tušnici, te omogućiti lakši pristup izvoru uređenjem puta i izgradnjom pješačke staze koji vode prema njemu.

Realizacijom projekta zaustavit će se daljnja devastacija izvora, smanjiti gubljenje izvorišne vode, odnosno, zaustaviti smanjivanje kapaciteta izvora i tako osigurati dovoljne količine pitke vode za snabdijevanje lokalnog stanovništva, planinara i rekreativaca na području Tušnice.

Planirano je i uređenje lokve kod izvora da bi se omogućio bolji pristup vodi životinjama s tog područja, kao i lakši pristup izvoru u slučaju potrebe gašenja šumskih požara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.