REAKCIJE

Jelinić: Ne bi bilo prvi put da je „Nacional“ na udaru tajnih službi, a možda i Dodik izmišlja

Ne isključujem ni mogućnost da gospodin Dodik zbog nekih trećih ciljeva naprosto izmišlja i manipulira, kaže glavni urednik zagrebačkog „Nacionala“

Jelinić: Narušavanje prava i kršenje zakona. Agencije

M. K.

26.6.2019

Glavni urednik hrvatskog „Nacionala“ Berislav Jelinić za „Avaz“ je rekao kako nije iznenađen ako je tačna tvrdnja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH prisluškuje medije u BiH i regionu, među kojima je nabrojao i ovaj ugledni zagrebački sedmičnik.

- U tom slučaju, mogao bih ironično dodati i da zahvaljujem na interesu. Ne bi bilo prvi put da se „Nacional“ našao na udaru tajnih službi. Ali to nije niti će utjecati na naš novinarski rad. Ako su te tvrdnje tačne, one dodatno sugeriraju da je „Nacional“ regionalno relevantna novina. Problem je, dakako, u narušavanju brojnih prava, vjerovatno i kršenju zakona. „Nacional“ je u više navrata ekstenzivno ukazivao na zloupotrebe u radu te službe. A o kvalitetu njenog rada govori i to što ovakve informacije dolaze do javnosti.

Možda su iz njihove vizure mediji legitimna tema interesa, ali sve dok se to ne sazna. A budući se ovo saznalo, i to pokazuje da se ili radi o amaterima, ili da su do te mjere izišli iz zakonskih okvira da je neko na to počeo upozoravati. Ne isključujem ni treću mogućnost, da gospodin Dodik zbog nekih trećih ciljeva naprosto izmišlja i manipulira – izjavio je Jelinić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.