ZAHTJEVI

Radnici "Borca" stigli pred Vladu FBiH

Grupa od 17 radnika krenula za Sarajevo

M.R.S.

26.6.2019

Vlada FBiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Grupa bivših radnika firme „Borac“ iz Banovića, njih 17, stigla je u Sarajevo, gdje je protestuju pred zgradom Vlade FBiH zbog neriješenog problema uplate doprinosa, čime su onemogućeni da se penzionišu.

- Za 13 radnika su bili ispunjeni uvjeti da odu u penziju. Od tog broja za njih pet je krajem prošle godine Vlada FBiH uplatila doprinose za PIO, a ostalo je da Kantonalna vlada uplati doprinose za zdravstvo i ostalo. Međutim, Kantonalnoj vladi je važnije kupovati nove automobile nego dati 22.000 KM za te radnike. Rekli su da idemo u Sarajevo i mi, evo, dolazimo – rekao je Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti iz Tuzle, čiji su članovi i bivši radnici „Borca''.

Po dolasku u Sarajevu radnici su bili vidno uzrujani, a neki od njih su poručili da je u Borcu radili 35 godina i ostvarili penziju prije mnogo vremena, a da danas više nemaju od čega živjeti.

- Tamo sam radila 35 godina, došla sam po ovakvoj vrućini, umorna, pečena i čemerna od svega i svačega. Živim ni od čega, socijalni slučaj. Došla sam da mi se riješi moj status, moja penzija koju sam zaradila - rekla je Refija.

Druga bivša radnica firme iz Banovića, Zumreta Mehkić je rekla da je radila 37 godina i na kraju ostala bez ikakvog primanja.

- Moj muž je radio u istoj firmi kao diplomirani pravnik. Danas je invalid i nepokretan jer je imao dva srčana i dva moždana udara. Mi nemamo primanja. Sramota je da se u 21. vijeku živi bez struje, a mi živimo bez struje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.