10. GODIŠNJICA

Sakib Kopić za "Avaz": Veliki protesti 2014. bili su samo prvo poluvrijeme, narodu je danas teže nego prije 10 godina

Međutim, naš narod je inertan. Šuti, trpi, poginje glavu, neka, nek' ne puca, rekao je Kopić

Sakib Kopić. Biznis.ba

Alen Bajramovic

7.2.2024

Prije tačno deset godina hiljade građana BiH izašlo je na ulice Tuzle, Sarajeva, Mostara, Bihaća, Zenice, pokrenuvši proteste protiv nepravde, pljačke, samovolje, teške ekonomske i socijalne situacije. Bili su to najmasovniji protesti u modernoj BiH, a obilježili su ih, nažalost, neredi, povrijeđeni, paljenje i uništavanje pojedinih institucija, prostorija pojedinih stranaka.

- Bilo je to samo prvo poluvrijeme – kaže predsjednik Sindikata solidarnosti iz Tuzle Sakib Kopić.

Građanski bunt

Ispred zgrade „Sodaso“, iz koje su u radničkim protestima prije 10 godina istjerani članovi Vlade TK da bi objekat potom bio zapaljen, danas će biti obilježena godišnjica revolucije. Kopić podsjeća da je veliki građanski bunt u Tuzli počeo zbog stanja u uništenim tuzlanskim preduzećima, a kap koja je prelila čašu bila je odluka Kantonalne skupštine da, uprkos dozvoli da se poslanicima obrati njihov predstavnik, ignorira prisustvo sindikata i nastavlja rad kao da i nisu tu.

- Iz revolta, huje, bijesa, demonstrativno napuštamo sjednicu. U tom momentu, sjećam se, prolazio sam pored novinarima kojima sam rekao da se ništa ovdje ne može promijeniti bez revolucije. Često mi danas kažu da sam pogodio prvo poluvrijeme i pitaju kad će biti drugo – dodaje Kapić.

Još teže preživjeti

Kopić kaže da proteste nisu slomila hapšenja i krivične prijave, već mudar potez tadašnjih vlasti da nezadovoljstvo građana sa ulice preseli u sale i pozorišta, u tzv. plenume građana koji su formirani širom zemlje, čime su protesti razvodnjeni. Smatra da od dramatične 2014. godine do danas pomaka nije bilo. Naprotiv, građani su u još težoj ekonomskoj situaciji, jer sa minimalnom plaćom od 619 i penzijom od 565 KM, danas je još teže preživjeti.

- Međutim, naš narod je inertan. Šuti, trpi, poginje glavu, neka, nek' ne puca. Revolucije bez ljudi nema, a nema kritične mase. Pokrenut je i stečaj u svim najznačajnijim fabrikama, narod je upućen na biro za zapošljavanje, mnogi otišli vani, ostali zaokupljeni borbom za život, pa su i na taj način otupili oštricu. Drugo poluvrijeme treba da se desi, ali kad – ne znam. Đekna još nije umrla, a kad će ne znamo – ističe Sakib Kopić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.