SARAJEVO Oglasio se predsjednik VSTV BiH

Pročitajte reakciju Tegeltije o zaključcima Parlamenta

M. AŠČIĆ
26.06.2019 18:09

Milan Tegeltija

Foto: Arhiv

Milan Tegeltija predsjednik VSTV BiH oglasio se o zaključcima Predstavničkog doma Parlamenta BiH koji su usvojeni danas na sjednici u Sarajevu. Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti.

- Zaključci Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, odnosno dva od tri zaključka predstavljaju direktno narušavanja demokratske podjele vlasti na zakonodavnu izvršnu i sudsku. Zaključak kojim se traži podnošenje ostavki predsjednika i članova VSTS ni na koji način ne obavezuju VSTS BiH i njegove članove. Poslanici parlamenta BIH imaju lak način da se kroz redovnu parlamentarnu proceduru, kroz oba doma parlamenta, riješe ovog saziva VSTS, ukoliko im smeta putem donošenja novog Zakona o VSTS. Ovakav poziv na podnošenje ostavki je suprotan principu podjele vlasti i predstavlja populizam u svom klasičnom obliku.

Drugi zaključak Predstavničkog doma oko formiranja istražne komisije parlamenta za ispitivanje stanja u pravosuđu, a posebno u VSTS je potpuno van nadležnosti parlamenta BIH i predstavlja grubo miješanje zakonodavne vlasti u rad organa sudske vlasti i kao takav je potpuno besmislen, nedopušten i direktno narušava nezavisnost pravosuđa i kao takav potpuno neprovodiv. U pogledu zaključka oko donošenja novog Zakona o VSTS podsjećam da je VSTS prošle godine Savjetu ministara odnosno Ministarstvu pravde BiH dostavio inicijativu za izmjenu ili donošenje novog Zakona o VSTS usklađenog sa peer review preporukama Evropske Komisije - istakao je Tegeltija.

Komentari

NA VRH