ANALIZA

Hoće li BiH postati dio globalne koalicije protiv Irana

Rat između Irana i SAD bio bi strahovito skup i strahovito neizvjestan i ne znam kuda bi vodio, kaže Kazazović

Majk Pompeo. Arhiv

Piše: M. AŠČIĆ

26.6.2019

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike Pompeo) najavio je da želi formirati globalnu koaliciju protiv Irana tokom hitnih konsultacija na Bliskom istoku. Pompeo je to rekao uoči odlaska u Saudijsku Arabiju, u koju je stigao prekjučer i već održao niz sastanak s čelnicima te države, među kojima je i princ Muhamed bin Selman.

 Sponzor terora

Pompeo je naveo da želi koaliciju ne samo među zaljevskim zemljama nego i u Aziji i Evropi, koje, kako je rekao, "shvataju izazov dok se priprema da se povuče potez protiv najvećeg svjetskog sponzora terora".

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) prethodno je najavio da će SAD u ponedjeljak uvesti nove sankcije Iranu, a jedan od njegovih najbližih saradnika Pompeo naglasio je da će tema razgovora na Bliskom istoku biti upravo stvaranje saveza koji razumije izazove pred kojima se nalaze.

Nakon ovakvih najava opravdano se otvara pitanje hoće li i kada ovaj poziv biti upućen i BiH. Naša država postala je dijelom Globalne koalicije za borbu protiv Islamske države (ISIL) 2014. godine.


Crnadak: Rano govoriti o tome. Arhiv

Smatra se da je ova koalicija i zaustavila napredovanje ISIL-a i dovela do njegovog kraha u Siriji i Iraku.

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, kazao je za „Avaz“ da je, što se tiče odnosa između SAD i Irana, naša država informirana od SAD o svim novim događanjima.

- Ali, o bilo kakvim priključivanjima nekoj novoj globalnoj koaliciji koja će se baviti određenim pitanjima morat će doći odluka Predsjedništva BiH kao najvišeg organa za spoljnu politiku. O samo formalizaciji priključivanju jednoj takvoj koaliciji još je rano govoriti – rekao je Crndak.

Vojnopolitički analitičar Neven Kazazović rekao je za „Dnevni avaz“ da misli kako nije moguća globalna koalicija protiv Irana.

- Zavisi ko treba biti u toj koaliciji, jer razlikuju se interesi nekih evropskih zemalja od interesa SAD. Poznato je da je Saudijska Arabija već duže od deceniju u zategnutim odnosima s Iranom. Pa i rat u Jemenu je rat između Saudijske Arabije i Irana - kaže Kazazović.

Nema rata

On je ustvrdio da je njegovo uvjerenje da, bez obzira na trzavice na relaciji između Irana SAD, do rata neće doći.

- Rat bi bio skup i strahovito neizvjestan. I ne znam kuda bi vodio - kaže Kazazović.

 Rusija: Iran je naš partner

Rusija oštro odbacuje sve pokušaje da se Iran stavi na isti nivo sa ISIL-om i poziva SAD da pokažu uzdržanost i spremnost za recipročne korake, izjavio je jučer sekretar Vijeća sigurnosti Rusije Nikolaj Patrušev.

- U kontekstu izjava naših partnera u vezi s velikom regionalnom silom Iranom, želim reći da je Iran oduvijek bio i ostat će naš saveznik i partner, s kojim stalno razvijamo odnose, kako na bilateralnoj osnovi tako i u multilateralnim formatima - rekao je Patrušev.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.