AJVATOVICA

Konjanici stigli i prodefilirali kroz Donji Vakuf

Fena

29.6.2019

Konjanici stigli u Donji Vakuf - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

Kroz Donji Vakuf prodefilirali su konjanici koji će učestvovati na 509. "Danima Ajvatovice". Građani ih s oduševljenjem propratili.

Ispratit će ih stanovnici tog grada i brojni gosti 509. "Dana Ajvatovice", među kojima su predstavnici turskih općina Inegol i Akhisar i Vojnog orkestra "Mehteran".

Na čelu defilea bit će konjanici iz travničkog sela Karaula, gdje je sinoć organiziran poseban program povodom odlaska na Ajvatovicu.

Prusac će sutra posjetiti i mnogi vjernici iz naše zemlje i inozemstva, kako bi prisustvovali centralnom događaju na platou Ajvatovice, u okviru pomenute vjersko-kulturne manifestacije.

Iz Muftijstva Travnik obavijestili su sve zainteresirane da je u funkciju stavljena nova putna komunikacija, kojom se autobusima i autima iz pravca Donjeg Vakufa i Bugojna može nesmetano doći do lokacije Hanovi, nedaleko od Ajvatovice.

Legenda kaže da je čuveni prusački alim i učenjak Ajvaz-dedo u šumi na planini Šuljagi pronašao izvor pitke vode, koja je bila prijeko potrebna mještanima.

U blizini izvora nalazila se stijena visoka trideset i duga 74 metra, koja se ispriječila njegovom naumu da postavi cijevi, kojima bi proveo vodu u šest kilometara udaljeni Prusac.

Odlučio je klanjati četrdeset sabah-namaza i molitvom zatražiti od Allaha dž.š. da rastavi stijenu.

Četrdeseto jutro je zaspao i usnio da su se sudarila dva ovna i da se od siline njihovog sudara stijena razdvojila.

Kada se probudio, ugledao je raspuklu stijenu iz koje je potekla voda.

U znak sjećanja na Ajvaz-dedu i njegovu molitvu, hiljade muslimana iz cijelog svijeta svake godine u junu posjećuju Ajvatovicu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.