TRGOVSKA GORA

Mještani zbog nuklearnog otpada izbrisali granicu

Stanovnici Novog u BiH i Dvora u RH plaše se posljedica zbog odlagališta

Mještani ugroženih mjesta s obje strane granice zajednički protestiraju već godinama. Avaz

Piše: M. MUJADŽIĆ

1.7.2019

Stanovnici dva grada u BiH i Hrvatskoj, Novog i Dvora, gledaju kako Trgovska gora, sinonim za radioaktivno odlagalište, sve više postaje realnost.

Hrvatska ubrzano provodi aktivnosti za gradnju odlagališta u graničnom pojasu, čije bi pogubno djelovanje najviše osjetili građani Novog. Stanovništvo koje gravitira u blizini potencijalnog odlagališta strahuje da bi štetni otpad uskoro mogao doći u njihovo dvorište.

Pod okriljem noći  

- Neka odlažu taj otpad u svojoj državi. No, sumnjam da će od toga nešto biti. Što su i naumili, ostvarit će - kaže Dragomir Đukić iz Novog.

S hrvatske strane nema informacija šta se događa, pa ni u Dvoru, koji je na teritoriji susjedne zemlje.

- To za nas nije dobro. Učinite nešto da nam tu ne odlažu otpad – kaže Jože Korenjak, mještanin Dvora.

Kako saznajemo od mještana ovog hrvatskog grada, pod okriljem noći u kasarnu Čerkezovac mjesecima se skladišti otpad. Sumnjaju da je vlast i prije definitivne odluke počela u praksi provoditi svoje namjere.

Prvi čovjek Dvora Nikola Arbutina tvrdi da nije riječ o radioaktivnom otpadu.

Udružene snage

- Sigurno je da radioaktivni otpad nije tu, a da li je institucionalni otpad, gdje spada i vojni, pitali smo predsjednika Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost, koji nam je potvrdio da se skladišti dio vojnog otpada - istakao je Arbutina.

Svjesni da bi, umjesto vojnog, na ovoj lokaciji uskoro mogao biti nuklearni i radioaktivni otpad, lokalne zajednice ugroženog područja odlučile su udružiti snage.

Osim napora koje ulažu struka i neki državni parlamentarci, iz BiH nema konkretnih razgovora i s hrvatskim vlastima o ovoj temi.

Prva tema  

Uz Novi i Dvor, štetno djelovanje osjetile bi općine i gradovi Pounja, odnosno Krajine. Među njima je i Cazin.

- Moramo se izboriti da ovo bude prva tema između BiH i Hrvatske. Nuklearni otpad treba skladištiti na mjestu gdje je i nastao – poručuje prvi čovjek Cazina Nermin Ogrešević.

Sabor Hrvatske trebao bi u septembru definitivno potvrditi da je Čerkezovac izabran za lokaciju za odlagalište radioaktivnog otpada.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.