NEIZVJESNO

Od izbora devet mjeseci, a vlast se nije izrodila

Ne možeš istovremeno biti i izvršna i zakonodavna vlast, pa još neka stave sudije da mogu biti ministri, po toj njihovoj logici, kaže Šehić

Uskoro rotacije na čelu izvršne i zakonodavne vlasti. Dnevni avaz

S.DEGIRMENDŽIĆ

2.7.2019


 

I domaći političari i međunarodna zajednica saglasni su da što prije treba formirati Vijeće ministara BiH i Federalnu vladu, ali osim mantre koja se ponavlja već deveti mjesec, koliko je prošlo od općih izbora, pomaka u pregovorima političkih stranaka u vezi s novom vlašću nema.  

U međuvremenu, doći će i do prvih rotacija na čelu izvršne i zakonodavne vlasti, što će zasigurno još zakuhati i onako užarenu bh. političku scenu.

 Nove tenzije

Tako bi već 20. jula poziciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH od aktuelnog Milorada Dodika, trebao preuzeti Željko Komšić. Očekuje se da će Komšić već do kraja jula sazvati sjednicu, na kojoj bi se mogao naći Zakon o budžetu institucija BiH koji već sedmi mjesec čeka da ga kolektivni šef države razmotri.

Tada će se i vidjeti ima li saglasnosti sva tri člana za njegovo usvajanje i hoće li doći do eventualnog preglasavanja pri glasanju o ovom dokumentu, što može dodatno podići tenzije.

Ako do 6. avgusta ne bude izabrano novo Vijeće ministara BiH, do rotacije će doći i na čelu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kada bi predsjedavajuću Borjanu Krišto na čelu tog doma trebao zamijeniti Denis Zvizdić, predsjedavajući aktuelnog saziva Vijeća ministara BiH.


Šehić: Protuustavno je biti i u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Arhiv

Iako je ranije iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH pojašnjeno da Zvizdić i još trojica državnih ministara, koji su izabrani i u Državni parlament mogu obavljati i poslaničke i ministarske funkcije, dok se ne izabere nova državna vlada, ali ne i glasati o određenim pitanjima, Vehid Šehić, bivši član CIK-a, kaže da bi Zvizdić sjedenjem „na dvije stolice“ prekršio Ustav BiH. 

- Ako je jasno odvojena zakonodavna i izvršna vlast, kako možeš biti i predsjedavajući Vijeća ministara i predsjedavajući Doma? To je protuustavno i klasičan je sukob interesa. Još neka stave sudije da mogu biti ministri, po toj njihovoj logici. Svi se igraju države - zaključuje Šehić.


Šarović predsjedavajući, ministar i poslanik? 

Ako Zvizdić podnese ostavku na mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, njegovu poziciju zauzeo bi Mirko Šarović, kao prvi zamjenik predsjedavajućeg.

No, i u ovom slučaju došlo bi do apsurdne situacije. Pa bi Šarović bio predsjedavajući državne vlade, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i državni poslanik!

Graditi državu 

TemeIjni odnos prema državi je poštivanje njenih zakona i ustava. To je patriotizam. I tako se gradi država. A ovo kod njih ne vrijedi ništa. Tako se generalno svi ponašaju, ocjenjuje Šehić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.