ZAVNOBIH

U BiH danas u dobroj mjeri ugrožena temeljna ljudska prava

Dokument nastao prije 75 godina, garantira ravnopravnost Srba, muslimana i Hrvata Bosne i Hercegovine, koja je njihova zajednička i nedjeljiva domovina

Javna tribina u Sarajevu: Ukazano na važnost događaja. A. NUHANOVIĆ

A. Nu.

2.7.2019

Prije 75 godina u Sanskom Mostu, na Drugom zasjedanju ZAVNOBiH-a, koje je počelo 30. juna, a završeno 2. jula 1944., donesena je Deklaracija o pravima građana u BiH. Na važnost ovog događaja ukazano je na današnjoj javnoj tribini u Sarajevu, čiji je organizator Udruženje „Bosansko-tursko prijateljstvo Bosfor“.  

O važnosti Deklaracije govorili su akademik Džemal Najetović, prof. dr. Mile Babić i prof. dr. Benjamina Londrc, koji su kazali kako je riječ o najvrednijem dokumentu ikada stvorenom na teritoriji Bosne i Hercegovine.  Najvažnije je, kako su istaknuli, da je ovim dakumentom zagarantirana ravnopravnost Srba, muslimana i Hrvata Bosne i Hercegovine, koja je njihova zajednička i nedjeljiva domovina. 

Osim ravnopravnosti, naglašeno je kako je Deklaracija zagovarala slobodu vjeroispovijesti, izbora i dogovora, ličnu i imovinsku sigurnost, slobodu privatne inicijative te ravnopravnost žena i muškaraca. Zabranjivala je fašističke i profašističke organizacije i ideje. Bio je to, rečeno je, dokument ispred svog vremena, sa pravima koja do tada nisu tako jasno i direktno proklamovana nigdje u svijetu. Opća deklaracija Ujedinjenih naroda usvojena je tek četiri godine poslije. 

- Današnji razgovori o ovoj temi imaju za cilj da podsjetimo bh. javnost na jedan od najvažnijih događaja iz novije historije BiH i na jedan od vrlo značajnih pravnih dokumenata koji suvijećnici ZAVNOBiH-a usvojili 1944. godine i na taj način afirmirali i unaprijedili ustavnopravni položaj čovjeka, građanina BiH – kazao je doc. dr. Rizvan Halilović, predsjednik Udruženja.

Učesnici skupa apelirali su na zakonodavnu i izvršnu vlast BiH da što prije donesu zakone kojima će povratiti dostojanstvo i ravnopravan status svih građana.

- Pozivamo sve institucije u državi da kod svih građana mnogo snažnije razvijaju još veću političku i pravnu kulturu, uzajamno poštovanje, zaštitu od diskriminacije svakog građanina, omogućavajući punu slobodu i prava svih u BiH. Bosna i Hercegovina je u različitim okolnostima i pod snažnim političkim utjecajima velikih sila uspjela da već 1.200 godina očuva svoj teritorijalni integritet, kompaktnost i suverenitet . U BiH se stoljećima razvijala i unapređivala multikulturalnost i zajedništvo brojnih naroda, vjera, jezika i kultura, što se ne bi moglo reći za današnju Bosnu i Hercegovinu, u kojoj su u dobroj mjeri ugrožena temeljna ljudska prava i slobode čovjeka - poručeno je s ovog skupa.  



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.