OTKRIVAMO

Nestalo 6.000 migranata

Ministarstvo sigurnosti BiH barata podatkom da je u prvih šest mjeseci ove godine u našu zemlju ušlo oko 11.000 migranata, a podaci MUP-a USK govore da ih je ušlo oko 17.000

Sa jučerašnje sjednice: IOM predložio da broj migranata ne bude javan. Operativni štab za migracije BiH

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

3.7.2019

Na jučerašnjoj sjednici Operativnog štaba za pitanje migracija u BiH konstatirano je kako Ministarstvo sigurnosti BiH barata podatkom da je u prvih šest mjeseci ove godine u našu zemlju ušlo oko 11.000 migranata, a podaci Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Unsko-sanskog kantona (USK) govore da je na područje tog kantona u istom periodu ušlo oko 17.000 migranata! 

 Sigurnosni rizik

Kako se desilo da državnim nadležnim službama „promakne“ čak oko 6.000 migranata, pitanje je na koje niko nije imao odgovor, a ovaj skandal okončao se tek time da je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, „zagrmio“ na Službu za poslove sa strancima kako nije ažurnije evidentirala migrante. Pitanje odgovornosti za ovakav skandalozan propust niko nije postavio.

Kako saznajemo, policija USK sigurna je u svoje podatke i njeni su predstavnici na sjednici potvrdili da nije riječ ni o kakvim „duplim“ migrantima, jer oni precizno i „u glavu“ vode računa o svakom migrantu koji kroči na tlo tog kantona.

Nevjerovatno je i sa sigurnosnog aspekta neprihvatljivo i u konačnici opasno da državne institucije nemaju pravi podatak o broju ljudi koji su od početka godine ušli nelegalno u našu zemlju.

Povjerljivi podaci

To, faktički, znači da je na hiljade njih neregistrirano u Službi za poslove sa strancima i da to dodatno pojačava sigurnosni rizik, jer je i za one koji su registrirani teško utvrditi pravi identitet.

U zvaničnom saopćenju sa sjednice ovaj problem nije spominjan, kao ni onaj, a o kojem se, kako saznajemo govorilo, a to je prijedlog Međunarodne organizacije za migracije (IOM) da ubuduće podaci o broju migranata budu označeni kao „povjerljivi“, što znači da ti podaci ne bi bili javni.

Operativni štab, saznajemo, nije prihvatio ovaj prijedlog IOM-a.

Inače, Operativni štab potvrdio je jučer da ostaje pri ranijoj odluci o formiranju prihvatnog centra u Vučjaku kod Bihaća.

Skrivene namjere 

Stav predstavnika Delegacije EU u BiH da neće finansirati smještaj migranata u Vučjaku članovi Štaba su ocijenili neutemeljenim i neargumentiranim. Ocijenjeno je da u svemu možda postoje skrivene namjere da se migranti što duže zadrže u BiH.

Posebno je kritiziran navod da je lokacija neprihvatljiva jer je blizu granice s Hrvatskom. 
D elegacija BiH o migrantskoj krizi  i Vučjaku kao lokaciji za migrantski centar razgovarat će 17. jula na sastanku s predstavnicima Evropske unije u Briselu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.