AKTUELNO Prvi identifikacijski dokument od osnivanja bh. vojske

Prvi put vojne legitimacije za pripadnike OSBiH

Njima se potvrđuje stvarni legitimitet i izvan kasarni

Fena
04.07.2019 17:28

Oružane snage Bosne i Hercegovine

Foto: Arhiv

Pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) prvi put će biti dodijeljene vojne legitimacije. To su prve legitimacije od osnivanja bh. vojske.

- Njima se potvrđuje stvarni legitimitet pripadnika OSBiH i izvan kasarni, koje su smještene na lokacijama u Bosni i Hercegovini, kao i izvan države, na aktivnostima kao što su učešće u mirovnim operacijama, na međunarodnim vježbama i drugim vojnim aktivnostima u inozemstvu - pojasnila je ministrica odbrane BiH Marina Pendeš.

Ona je danas u kasarni "Kozara" u Banjoj Luci prisustvovala puštanju u rad glavne stanice za izradu vojnih legitimacija u OSBiH.  

Projekt je podržala Velika Britanija, a Rut Visman (Ruth Wiseman), otpravnica poslova u Britanskoj ambasadi u BiH, rekla je da je u pitanju korak u modernizaciji OSBiH, bliže NATO standardima.

- Ovo je pokazatelj kako se zajedničkim snagama i saradnjom OSBiH, Ministarstva odbrane, NATO štaba u Sarajevu i Britanske ambasade može napraviti uspješan projekt - rekla je Visman.

Voditelj projekta za izdavanje vojnih legitimacija, brigadir Sejad Zukić rekao je da će vojna legitimacija podići nivo sigurnosti.

Legitimacije sadrže osnovne biometrijske podatke, ime prezime, fotografiju, čin, te poziv na Ženevske konvencije.

Ministrica odbrane BiH je isključila mogućnost raspoređivanja pripadnika OSBiH na granici BiH sa Srbijom i Crnom Gorom, ističući da za to nema zakonskog osnova.

Dodala je da se u skladu s odlukom Predsjedništva BiH pripadnici OSBiH mogu angažirati privremeno, kao u slučaju prirodnih katastrofa i nesreća.

Komentari

NA VRH