BANJA LUKA

Pendeš: Nema zakonskih osnova za slanje OSBiH na granicu

Pripadnici OSBiH mogu se samo privremeno angažirati u slučajevima prirodnih katastrofa ili nesreća

Pendeš: Mogu se samo privremeno angažirati. Arhiv

Srna

4.7.2019

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš izjavila je da nema zakonskog osnova za slanje pripadnika Oružanih snaga BiH na granicu sa Srbijom i Crnom Gorom zbog migrantske krize.

- Pripadnici Oružanih snaga BiH mogu se samo privremeno angažirati, i to u skladu s odlukom Predsjedništva BiH u slučajevima prirodnih katastrofa ili nesreća - rekla je danas Pendeš novinarima u Banjoj Luci.

Pojasnila je da je to angažiranje moguće tako da se na pojedinim lokacijama upotrijebe inžinjerijske jedinice radi zaprečavanja lokaliteta, ali ne i da tu ostanu. 

Komentirajući nabavku motornih vozila za potrebe Oružanih snaga BiH, Pendeš je rekla da je riječ o višegodišnjem projektu i kapitalnim ulaganjima koja su odobrena i definirana odlukom Predsjedništva BiH. 

- Pripremili smo skoro svu proceduru, ali još radimo na bazi odluke o privremenom finansiranju i čekat ćemo da se budžet usvoji - istaknula je Pendeš.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić rekao je u utorak, 2. jula, da je Vijeće ministara zadužilo ministricu odbrane Marinu Pendeš da hitno pripremi i Predsjedništvu BiH uputi odluku o angažiranju inženjerijskih jedinica Oružanih snaga na lokacijama koje migranti koriste za nelegalni ulazak u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.