DRUŽE TITO, MI TI SE (JOŠ) KUNEMO...

Plaćamo u dinarima, praznujemo Dan SFRJ

Uputstva za uvoznu opremu moraju biti na srpsko-hrvatskom ili hrvatsko-srpskom jeziku, dio je Zakona o zaštiti na radu

Ukaz Zakona o praznicima potpisao Tito. Avaz

M. RENER-SMAJOVIĆ

7.7.2019

Poslodavac koji ne poštuje Zakon o zaštiti na radu, može platiti kaznu i do 100.000 jugoslavenskih dinara!

Ovo je napisano u zakonu iz bivše nam države, donesenom 1990. godine, koji je u Federaciji BiH i danas na snazi.

Malo je reći apsurdno

U tom zakonu, koji primjenjujemo, spominju se konzularna predstavništva u Socijalističkoj republici BiH, omladinske radne akcije, kojih već dugo, nažalost, nema. Spominju se i jugoslavenski standard, uputstva za uvoznu opremu, koja moraju biti na srpsko-hrvatskom ili hrvatsko-srpskom jeziku, naslanjanje na druge SFRJ zakone.

No, ovo nije jedini slučaj. Preuzeli smo i Zakon o praznicima Socijalističke federativne republike Jugoslavije, usvojen davne 1973. godine. Ukaz o njegovom proglašenju potpisao je Josip Broz Tito i kopija tadašnjih službenih novina, u PDF formatu, stoji na web-stranici resornog federalnog ministarstva.

Osim Nove godine i 1. maja, prema tom zakonu, praznuje se i 29. novembar – Dan republike, 9. maj – Dan pobjede i 4. juli – Dan borca.

Zakon o zaštiti na radu datira iz 1990. godine. WEB Ministarstva rada

Uz ocjenu da je malo reći da je apsurd što ovi zakoni postoje, Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovine BiH, podsjeća da su trgovci nedavno pokrenuli kampanju i insistiraju da im se zakonom osigura da će imati slobodan dan za praznike.

- Neophodan nam je zakon o praznicima, ali je to postalo političko pitanje, ne samo na nivou BiH, već na nivou Federacije BiH. Zato moramo ići okolo pa tražimo promjenu Zakona o radu ili Zakona o unutrašnjoj trgovini – napominje Beširović.

Novi zakon urađen, u proceduri godinama

Prema “aktuelnom” Zakonu o zaštiti na radu, inspekcija ima mogućnost donijeti rješenje o otklanjanju nedostataka koje utvrdi u firmi pa može i zabraniti rad, što federalni inspektori danas i rade. Problem je, međutim, što je za nepostupanje po rješenju inspektora predviđena kazna u dinarima.

Šatorović: To je zločin. Arhiv

- To je zločin. Zakon je samo stimulans poslodavcu da ništa ne ulaže u zaštitu na radu. Novi zakon je urađen, ali je u proceduri godinama – istaknuo je Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.


Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, komentira da se Zakon primjenjuje, osim u dijelu kaznenih odredbi. Na konstataciju da je, dakle, sve prepušteno volji poslodavaca, ističe da inspekcije dosta vješto rade i rigorozne su.

Smailbegović: Zaslužuje promjenu. Arhiv

- Ali, Zakon zasigurno zaslužuje promjenu. Zastario je, neusaglašen s Evropskom unijom. Mi smo pripremili tekst novog zakona – dodao je Smailbegović.

Svježiji datumi

Treba napomenuti da su u FBiH usvojeni i posebni zakoni, svježijeg datuma, pa imamo zakone o proglašenju 25. novembra Danom državnosti BiH te o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.