DRUŽE TITO, MI TI SE (JOŠ) KUNEMO... U Federaciji BiH na snazi propisi iz bivše Jugoslavije

Plaćamo u dinarima, praznujemo Dan SFRJ

Uputstva za uvoznu opremu moraju biti na srpsko-hrvatskom ili hrvatsko-srpskom jeziku, dio je Zakona o zaštiti na radu

M. RENER-SMAJOVIĆ
07.07.2019 12:02

Ukaz Zakona o praznicima potpisao Tito

Foto: Avaz

Poslodavac koji ne poštuje Zakon o zaštiti na radu, može platiti kaznu i do 100.000 jugoslavenskih dinara!

Ovo je napisano u zakonu iz bivše nam države, donesenom 1990. godine, koji je u Federaciji BiH i danas na snazi.

Malo je reći apsurdno

U tom zakonu, koji primjenjujemo, spominju se konzularna predstavništva u Socijalističkoj republici BiH, omladinske radne akcije, kojih već dugo, nažalost, nema. Spominju se i jugoslavenski standard, uputstva za uvoznu opremu, koja moraju biti na srpsko-hrvatskom ili hrvatsko-srpskom jeziku, naslanjanje na druge SFRJ zakone.

No, ovo nije jedini slučaj. Preuzeli smo i Zakon o praznicima Socijalističke federativne republike Jugoslavije, usvojen davne 1973. godine. Ukaz o njegovom proglašenju potpisao je Josip Broz Tito i kopija tadašnjih službenih novina, u PDF formatu, stoji na web-stranici resornog federalnog ministarstva.

Osim Nove godine i 1. maja, prema tom zakonu, praznuje se i 29. novembar – Dan republike, 9. maj – Dan pobjede i 4. juli – Dan borca.

  • Zakon o zaštiti na radu datira iz 1990. godine
    Zakon o zaštiti na radu datira iz 1990. godine Foto: (WEB Ministarstva rada)

Uz ocjenu da je malo reći da je apsurd što ovi zakoni postoje, Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovine BiH, podsjeća da su trgovci nedavno pokrenuli kampanju i insistiraju da im se zakonom osigura da će imati slobodan dan za praznike.

- Neophodan nam je zakon o praznicima, ali je to postalo političko pitanje, ne samo na nivou BiH, već na nivou Federacije BiH. Zato moramo ići okolo pa tražimo promjenu Zakona o radu ili Zakona o unutrašnjoj trgovini – napominje Beširović.

Novi zakon urađen, u proceduri godinama

Prema “aktuelnom” Zakonu o zaštiti na radu, inspekcija ima mogućnost donijeti rješenje o otklanjanju nedostataka koje utvrdi u firmi pa može i zabraniti rad, što federalni inspektori danas i rade. Problem je, međutim, što je za nepostupanje po rješenju inspektora predviđena kazna u dinarima.

  • Šatorović: To je zločin
    Šatorović: To je zločin Foto: (Arhiv)

- To je zločin. Zakon je samo stimulans poslodavcu da ništa ne ulaže u zaštitu na radu. Novi zakon je urađen, ali je u proceduri godinama – istaknuo je Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, komentira da se Zakon primjenjuje, osim u dijelu kaznenih odredbi. Na konstataciju da je, dakle, sve prepušteno volji poslodavaca, ističe da inspekcije dosta vješto rade i rigorozne su.

  • Smailbegović: Zaslužuje promjenu
    Smailbegović: Zaslužuje promjenu Foto: (Arhiv)

- Ali, Zakon zasigurno zaslužuje promjenu. Zastario je, neusaglašen s Evropskom unijom. Mi smo pripremili tekst novog zakona – dodao je Smailbegović.

Svježiji datumi

Treba napomenuti da su u FBiH usvojeni i posebni zakoni, svježijeg datuma, pa imamo zakone o proglašenju 25. novembra Danom državnosti BiH te o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti BiH.

NA VRH