FINANSIJE

"Elektrokrajina" Banja Luka utajila 1,9 miliona KM

Neizmirene obaveze odnose se na porez na dobit i kamate

"Elektrokrajina" Banja Luka. Agencije

Avaz.ba

5.7.2019

Porezna uprava Republike Srpske utvrdila je da "Elektrokrajina" Banja Luka u proteklih šest godina nije platila 1,9 miliona maraka poreznih obaveza.

Sektor za kontrolu, istrage i obavještajne poslove Porezne uprave RS kontrolirao je poslovanje "Elektrokrajine" za period od februara 2013. do kraja 2018. godine te utvrdio milionske neplaćene obaveze.

U Poreznoj upravi RS za Capital.ba su potvrdili da je u kontroli "Elektrokrajine" utvrđeno 1.935.228 КM neizmirenih obaveza, koje se odnose na porez na dobit i kamate zbog neblagovremenog plaćanja dospjelih poreznih obaveza.

- Ovom poreznom obvezniku rješenjem je naloženo da izmiri utvrđene obaveze, što je on učinio za jedan dio obaveza, dok je za drugi dio podnio zahtjev za reprogram Ministarstvu finansija RS u skladu sa Zakonom o odgođenom plaćanju poreznog duga. Prema našim informacijama, zahtjev za reprogram ovih poreznih obaveza "Elektrokrajini" bit će odobren - dodali su u Poreznoj upravi RS.

"Elektrokrajina" nije jedino preduzeće iz sistema „Elektroprivrede RS“ kod kojeg su utvrđene neplaćene porezne obaveze.

Porezna uprava RS utvrdila je i da RiTE "Gacko" od 2014. do kraja 2018. godine nije platilo više od pola miliona maraka poreza, dok su kod "Elektrohercegovine" u petogodišnjem kontroliranom periodu utvrđene obaveze od 93.435 KM.

U Poreznoj upravi naveli su da su u kontroli RiTE "Gacko" utvrdili 521.905 КM neizmirenih obaveza, koje se odnose na koncesione naknade i kamate zbog neblagovremenog plaćanja dospjelih obaveza.

Utvrđene obaveze kod "Elektrohercegovine" odnose se na porez na dobit i kamate zbog neblagovremenog plaćanja dospjelih poreznih obaveza.

- Ovom poreznom obvezniku rješenjem je naloženo da izmiri utvrđene obaveze, što je ovaj porezni obveznik u većem dijelu i učinio. Za preostale neizmirene obaveze, koje iznose 19.375 КM, bit će pokrenut postupak prinudne naplate - kazali su u Poreznoj upravi RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.