ORUŽANE SNAGE General Mašović naredio postavljanje jedinstvenih tabli

Orao i trobojnica, šahovnica, ali i ljiljani odlaze u muzeje

Ostaju sporni nazivi kasarni „Miloš Obilić“, „Ante Bruno Bušić“, „Sedma muslimanska“, „Radomira Putnika“, „Vojvode Stepe“, „Mato Lučić Maturica“...

M. KUKAN
07.07.2019 09:00

Jedinstvena obilježja pripadnosti Oružanim snagama BiH

Foto: MOBiH

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga (OS) BiH, generalpukovnik Senad Mašović naredio je postavljanje jedinstvenih i unificiranih tabli na svim lokacijama OSBiH. 

Utvrđen rok

Potvrđeno je ovo iz Ministarstva odbrane BiH, mjesec nakon incidenta kada su na ulazu u kasarnu „Miloš Obilić“ na Palama osvanula obilježja Vojske Republike Srpske, uz ispisano ime te odavno već ugašene entitetske vojske.  

  • Incident na Palama prije mjesec pokrenuo novi kamen spoticanja
    Incident na Palama prije mjesec pokrenuo novi kamen spoticanja Foto: Avaz

Kako je pojašnjeno iz Ministarstva, naređenje generala Mašovića podrazumijeva uklanjanje dosadašnjih obilježja i njihovo skladištenje u muzejima Prvog, Drugog i Trećeg pješadijskog puka OSBiH.

- Potčinjene komande dužne su dostaviti izvještaj o završenom procesu postavljanja obilježja svih lokacija do 22. Jula - kaže se u saopćenju.

Simbol odbrane

Kako „Dnevni avaz“ saznaje iz pouzdanih izvora, ovo u praksi znači da u muzeje idu dvoglavi orao s četiri S, kao i srpska trobojnica, hrvatska šahovnica, ali i ljiljani, simbol tekovina odbrane Bosne i Hercegovine od agresije.

S druge strane, neće se mijenjati nazivi sporni vojnih objekata poput upravo kasarne na Palama „Miloš Obilić“, u Livnu „Ante Bruno Bušić“, u Zenici „Sedme muslimanske“, u Doboju „Radomira Putnika“, u Bijeljini „Vojvode Stepe“, Kiseljaku „Mato Lučić Maturica“...

Nema kompromisa

Iako je još 2008. godine rješenje ovog pitanja bilo dogovoreno, politika je zakočila proces brisanja spornih naziva i njihove zamjene geografskim toponimima. Od tada više nikad nije došlo do kompromisa da se ovaj stalni kamen spoticanja ukloni.

Tako će do daljnjeg pored naziva lokacija objekata OSBiH stajati samo grb i zastava BiH, bez entitetskih obilježja.

Komentari

NA VRH