BIHAĆ Kantonalni odbor SDA odlučio

Dedić: Počinjemo razgovore sa SBB-om, DF-om i drugim strankama

SDA preuzima vlast u Krajini

A. Nu.

Dedić: Želimo formirati stabilnu većinu

Foto: Arhiv


Na jutrošnjoj sjednici Kantonalnog odbora SDA Unsko-sanskog kantona u Bihaću donesen je zaključak da ova stranka od naredne sedmice krene u preuzimanje vlasti u Krajini i zvanične pregovore s klubovima stranaka u Skupštini kantona. 

Kako je za „Avaz“ potvrdio Šemsudin Dedić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA USK, poziv će biti upućen njihovim partnerima iz DF-a i SBB-a, ali i drugim strankama zastupljenim u Skupštini. 

Inače, aktuelnu vlast u USK čine A-SDA, koalicija "Pomak", SDP, SBB, Naša stranka i Nezavisni blok. Dedić je kazao da je sjednica počela u 10 sati, a da su zaključci oko pregovora doneseni brzo.  

- Evo, sjednica je završena. Razgovori o temi formiranja većina po kantonima su već obavljeni na nivou predsjednika stranaka koje će činiti koaliciju na državnom i federalnom nivou. Radi boljeg funkcioniranja, vlast mora biti formirana po vertikali i to je stav koji svi oni dijele. Želimo da proces formiranja vlasti u USK bude transparentan, dakle, da prekinemo dosadašnju praksu gdje su se nove većine formirale preko noći po kafanama i gdje u prvom planu nikad nisu bila konkretna rješenja za dobrobit građana, već lični interesi zastupnika i stranaka - rekao nam je Dedić.

Osim razgovora o formiranju vlasti, Dedić kaže da su na sjednici KO SDA USK analizirali šestomjesečni rad trenutne većine, te je konstatirano trenutno nepostojanje jasne vizije razvoja Unsko-sanskog kantona. 

- Mislim da je svim građanima očigledno da se ova vlada jednostavno ne snalazi, da se ne zna nositi s odgovornošću koju za sobom povlači upravljanje jednim kantonom - istaknuo je Dedić.

Ukazao je i da će ova vlada biti upamćena po vrlo kontroverznom prijedlogu da se ukine 20 posto škola u Kantonu, a 300 prosvjetnih radnika proglasi tehnološkim viškom, zbog čega je za septembar najavljen generalni štrajk u prosvjeti.

- Zapamtit ćemo je po usvajanju budžeta bez javne rasprave na vanrednoj sjednici u dva ujutro, po pokušaju politizacije javne uprave kroz ukidanje javnih konkursa i obaveze izbora najboljeg kandidata. Zapamtit ćemo je i po brojnim zapošljavanjima po stranačkoj i rodbinskoj liniji. Ovoj većini dali smo šansu, ali mislim je ovih šest mjeseci izgubljeno vrijeme i da USK ne može sebi priuštiti nijedan izgubljen dan više - poručio je Dedić.

Ukazao je i da je prvo polugodište ove godine na području USK obilježila i migrantska kriza, ne samo potpuna bezidejnost Kantonalne vlade kad su u pitanju svakodnevni problemi građana.

- Vlada USK je pokazala da je ne zanimaju građani, već isključivo održavanje u životu krhke skupštinske većine. Očito je i nesnalaženje Vlade u oblastima zdravstva i obrazovanja, o čemu najviše govori podatak da su ljekari bili tokom ovih šest mjeseci u štrajku čak 42 dana, dok se za septembar sprema generalni štrajk u prosvjeti izazvan nepromišljenim najavama otpuštanja prosvjetnih radnika. Brojne štetne odluke ove vlade prošle su skoro pa neprimjetno zbog migrantske krize, no vrijeme je da se konačno suočimo sa sve lošijim stanjem u USK - izjavio je Dedić.

NA VRH

Podijeli članak na