TROŠKOVI

Godišnje se u zdravstvu potroši 2,8 milijardi maraka

Troškovi su u ovoj oblasti za šest godina porasli za čak 280 miliona maraka, a većina građana nezadovoljna je tretmanom i uslugom koje dobivaju za svoje pare

Enormne troškove ne prati i kvalitet usluge. Ilustracija

S. DEGIRMENDŽIĆ

7.7.2019

Ukupni izdaci u zdravstvu u BiH u 2017. godini iznosili su dvije milijarde i 802 miliona KM. Podaci su ovo Agencije za statistiku BiH objavljeni jučer u okviru “Nacionalnog zdravstvenog računa”.  Iz istog izvora vidljivo je da potrošnja u zdravstvu kontinuirano raste. I to ne malo.

Podaci pokazuju da su za šest godina troškovi u zdravstvu porasli za 280 miliona! Jer, prema podacima Agencije, u 2013. godini ukupna potrošnja u zdravstvu je iznosila dvije milijarde i 525 miliona KM.

Prema ovom rastu, logično bi bilo da se usluge i tretman pacijenata u javnim zdravstvenim ustanovama poboljšaju barem za 280 puta. No, do toga nije došlo i većina građana nezadovoljna je tretmanom i uslugom koje dobivaju za svoje pare.

- Usluge dugotrajne njege, preventivne zdravstvene zaštite i zdravstvene administracije se gotovo isključivo finansiraju iz javnih izdataka, dok se medicinska sredstva za vanbolničke pacijente u većoj mjeri finansiraju iz privatnih izdataka, odnosno iz direktnih izdataka domaćinstava - navodi se u dokumentu Agencije.

U troškove zdravstvene administracije i zdravstvenog osiguranja u 2017. godini, kako su naveli u Agenciji, nisu uključene donacije.

quote
<p>Više od 1,4 milijarde KM ukupne potrošnje za zdravstvo u 2017. godini utrošeno je na usluge liječenja i rehabilitacije, dok je četvrtina sredstava utrošena na medicinska sredstva. </p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.