DOGOVORI

Sjednica u utorak, bira se novo rukovodstvo

Tekst zakona su usaglasili predstavnici vlasti i boračkih udruženja prije nekoliko mjeseci

Sa sjednice Kolegija. M.R.S.

Piše: M.R.S.

8.7.2019

Predstavnički dom Parlamenta FBiH zasjedat će u utorak, 16. jula, dogovorio je danas Kolegij Doma. 

Kako je rekao predsjedavajući doma Elvir Karajbić, na toj sjednici prvo će biti izabrano novo rukovodstvo Predstavničkog doma, koje će potom voditi sjednicu na kojoj će se raspravljati o zakonu o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, i o rebalansu budžeta FBiH za ovu godinu.

Sanela Prašović, zastupnica SBB-a, nakon sjednice kolegija je kazala da u ovoj sedmici odaju počast svim žrtvama srebreničkog genocida i zbog toga su odlučili da sjednica bude u utorak.
-Ovu sedmicu poklanjamo žrtvama, mnogi zastupici su već na „Maršu mira“. Uz to, jedna od tačaka, osim zakona, je rebalans budžeta. Dosta je obiman materijal, 149 strana koje treba pročitati – dodala je Prašović.

12:44

Počela je sjednica Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj će se pokušati dogovoriti sjednica Doma posvećena usvajanju zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.  

Na istoj sjednici mora se naći i rebalans federalnog budžeta za ovu godinu, jer bez toga nema novca za provođenje zakona.

Tekst zakona su usaglasili predstavnici vlasti i boračkih udruženja prije nekoliko mjeseci. Zakon je trebao biti usvojen do kraja juna. No, čekao se rebalans budžeta koji je Vlada usvojila tek prije nekoliko dana. Stoga su boračka udruženja nedavno zatražila hitno sazivanje sjednica oba doma Parlamenta FBiH.

Zakonom je predviđena, između ostalog, javna objava registra korisnika boračkih naknada, što je bio prioritet zahtjevan na ulici tokom niza boračkih protesta. Zakon predviđa i boračku naknadu za borce nezaposlene godinu i starije od 57 godina.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.