SREBRENICA

Oružane snage BiH: Podrška "Maršu mira 2019"

Zadatk koji iziskuje posebne napore

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Arhiv

Fena

9.7.2019

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine od 7. do 11. jula, kao i ranijih godina, pružaju podršku manifestaciji "Marš mira 2019".

U zadatku koji iziskuje posebne napore, prethodile su pravovremene pripreme vojnih lica i MTS-a na matičnim lokacijama razmještaja. Nakon planskog izviđanja terena, definirane su obaveze za sve privremene organizacijske cjeline koje uključuju osiguranje smještaja za učesnike "Marša mira 2019", vlastiti smještaj i osiguranje jedinica i MTS-a.

Prenoćište za 500 učesnika marša uspostavljeno je na lokaciji Nezuk, u općini Sapna, 7. jula, a zatim se nastavilo s uspostavljanjem smještaja, vojnički šatori, vojnička ćebad, za oko 2.500 učesnika "Marša mira 2019" na lokaciji Liplje, u općini Zvornik, Pobuđe Mravinjci, u općini Bratunac i Potočari u općini Srebrenica.

Osim resursa angažiranih u organizaciji "Marša mira 2019", predviđeno je da na dan dženaze, 11. jula, pripadnici OSBiH asistiraju visokim delegacijama prilikom polaganja cvijeća i odavanja počasti u Memorijalnom centru Potočari. Također, odobrena je upotreba transportnih motornih vozila na relaciji Nezuk – Potočari te učešće vojnih imama u vjerskom dijelu programa.

Resursi Oružanih snaga BiH za podršku aktivnosti po zahtjevu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i drugih institucija BiH, helikopteri za medicinsku evakuaciju i prevoženje VIP osoba, EOD timovi, vojnici za obavljanje KDZ pregleda i sanitetska vozila s timovima, bit će upotrijebljeni po posebnom naređenju ministrice odbrane, nakon donošenja odluke od Predsjedništva BiH o angažiranju i upotrebi resursa Oružanih snaga BiH u podršci aktivnosti obilježavanja 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, navodi se u saopćenju iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.