SARAJEVO Ministar energije i rudarstva održao pres-konferenciju

Džindić: Vlada nastavlja pregovore sa strateškim partnerima u vezi s "Aluminijem"

M. AŠČIĆ
10.07.2019 15:14

Nermin Džindić

Foto: S. Saletović

U sjedištu Vlade Federacije u Sarajevu danas je održana konferencija za medije Nermina Džindića, ministra energije i rudarstva, vezano za novonastalu situaciju oko gašenja proizvodnje u mostarskom „Aluminiju“. 

Džindić je novinarima kazao da je stav Vlade nepromijenjen u vezi s "Aluminijem" i da Vlada i dalje nastavlja pregovore sa strateškim partnerima.

On je pojasnio da su danas obaviješteni od Uprave "Aluminija" da će u toku dana ili sutra ujutro zvanično uputiti dopis za otvaranje stečajanog postupka u ovoj kompaniji.

- Vlada izražava žaljenje zbog gašenja proizvodnje u "Aluminiju", ali su dugovi u firmi viši su od 400 miliona KM. Tražili smo i informaciju o svim plaćanjima prema dobavljačima. Mi ćemo se, kako smo i obećali, pobrinuti za sve radnike koji su stekli uvjete za penziju. Do sada smo u tu svrhu dali oko 5 miliona KM - rekao je Džindić.

On je dodao - da su "sinoć imali čarobni štapić, 'Aluminiju' ne bi bilo pomoći".

- Da smo sve dugove vratili, oni bi i dalje pravili gubitke. Mi ostajemo uz radnike, ali sada je sve do Uprave i Nadzornog odbora - rekao je Džindić.

Rekao je i da neko mora odgovarati za ovakvo stanje i da nije problem samo u cijeni struje nego da je bilo i politike.

Šta je potrebno za spas

Na pitanje šta je potrebno za ponovno pokretanje "Aluminija", Džindić je rekao da je potrebno vidjeti koji je model samoodrživ.

- Model po kojem će firma ostvarivati profit - rekao je Džindić.

Komentari

NA VRH