PROCESI Osumnjičeni u akciji FUP-a „Tower“

"Avaz" saznaje / Mahmutović i Halilagić tražili 200.000 maraka

M. AŠČIĆ
11.07.2019 16:17

Mahmutović: Vlasnik dvije firme

Foto: J. Alibegović

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) predali su jučer u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo dvojicu uhapšenih u policijskoj akciji kodnog naziva „Tower“.

Prema nezvaničnim informacijama, predati su generalni direktor firme “Panamera” i “Smart Invest” Elvedin Mahmutović i zaposlenik u odjelu prodaje nekretnina “Sarajevo Towera” Sedin Halilagić. Oni se sumnjiče za reketiranje i primanje dara.

Uhapšeni će u Tužilaštvu biti zadržani 24 sata, a postupajući tužilac sutra će donijeti odluku o tome hoće li za osumnjičene tražiti pritvor.

Ova akcija obavljena je prema naredbi Tužilaštva KS i Općinskog suda u Sarajevu. Pripadnici Federalne uprave policije pretresli su i stambeno-poslovni objekt “Panamera” na Ilidži, odakle su izuzeli određenu dokumentaciju.

Kod uhapšenih osoba prilikom pretresa je pronađeno i oduzeto 60.000 KM, a radi se o novcu koji je korišten prilikom izvršenja krivičnog djela. Saznajem da je ovo bila samo prva tranša.

Kako smo jučer i objavili, Mahmutović i Halilagić uhapšeni su sa 60.000 KM označenih novčanica, koje su im vlasnici pojedinih građevinskih firmi predali prema ranijem dogovoru s pripadnicima FUP-a i tužiocima.

Oni su uzimali novac od podizvođača građevinskih radova na stambeno-poslovnom objektu “Tower” kako bi im bili omogućeni nesmetano izvođenje i završetak radova.

No, ukupno su tražili da im se da 200.000 maraka, kako bi pojedine firme nastavile s radom. U FUP-u su se jučer branili šutnjom.

NA VRH