FINANSIJE Odluka na sjednici 16. jula

RS žirant za 800 miliona KM kredita

Za godinu Vlada izdala 270 miliona KM garancija

Avaz.ba
12.07.2019 12:55

Vlada RS

Foto: Arhiv

Republika Srpska garantovat će ove godine za kredite do čak 800 miliona maraka koje će uzeti "Elektroprivreda RS", Olimpijski centar "Jahorina", Fond zdravstvenog osiguranja (FZO) i bolnice u RS.

Pred poslanicima Narodne skupštine RS na posebnoj sjednici 16. jula naći će se Odluka o iznosu garancija koje može izdati taj entitet u 2019. godini.Odlukom se odobrava izdavanje garancija RS za kredite u ovoj godini do iznosa od 800 miliona KM.

U planu je da Vlada garantuje za kredit "Elektroprivrede RS" od oko 300 miliona KM za izgradnju hidroelektrana "Bistrica", "Janjina" i "Buk Bijela", za zaduženje od oko 100 miliona KM za remont termoelektrana, te za zaduženje od oko 200 miliona KM za izgradnju solarnih elektrana i vjetroparka "Trusina".Pored toga, interes za izdavanje garancija iskazan je i iz resora zdravstva, za izgradnju bolnice "Sveti apostol Luka" Doboj u iznosu oko 104 miliona KM, te novo kreditno zaduženje FZO u iznosu od oko 60 miliona KM.Traže se garancije i za zaduženja bolnica u Gradišci i Sokocu u ukupnom iznosu oko 11 miliona KM.Zaduženje uz garanciju RS je neophodno i za OC "Jahorina" za izgradnju gondole u iznosu od devet miliona KM.Ukupna izloženost RS po izdatim garancijama, prema preliminarnim podacima, na kraju maja ove godine bila je 547,91 milion KM.Za godinu Vlada RS izdala 270 miliona KM garancija.Garancija znači da će iz Budžeta RS biti vraćeni krediti ako pravna lica ne budu mogla vraćati zajmove, kao što se to desilo u slučaju kredita od pet miliona koji je uzelo preduzeće "Nikola Tesla".

Tagovi

RS Kredit

Komentari

NA VRH