PROCESI

Sud BiH: Sutra presuda heroju odbrane Goražda

Sejdića je Tužilaštvo BiH optužilo 2016. za zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na području općina Rudo, Višegrad i Goražde

Sejdić. Arhiv

M. Aš.

15.7.2019

Sud BiH izreći će sutra prvostepenu presudu Ahmetu Sejdiću, bivšem komandantu Prve višegradske brigade Armije RBiH (ARBiH).

Sejdića je Tužilaštvo BiH optužilo 2016. godine za zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na području općina Rudo, Višegrad i Goražde.

Tužilaštvo je u završnoj riječi zatražilo osuđujuću presudu, dok se odbrana tome usprotivila.

Sejdić je u kratkom obraćanju Sudu, tokom izlaganja završih riječi odbrane prije dvije sedmice kazao da se u odbranu Višegrada uključio kao patriota i rezervni oficir i da se njemu sudi za radnje koje nije počinio niti zna ko ih je počinio.

- Nikad nisam naredio, počinio i izvršio ono što mi je stavljeno na teret, a jesam se časno borio - istakao je Sejdić i dodao da saosjeća sa svim žrtvama i da očekuje pravednu presudu, s vjerom u pravdu i istinu.

Ovaj bivši komandant Prve višegradske brigade Armije RBiH važi za heroja odbrane Goražda. Sudilo mu se skoro pune tri godine. Uhapšen je u svom stanu u Sarajevu, po naredbi Tužilaštva.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.