PROCESI Ahmet Sejdić, bivši komandant Prve višegradske brigade Armije RBiH

Sud BiH: Sutra presuda heroju odbrane Goražda

Sejdića je Tužilaštvo BiH optužilo 2016. za zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na području općina Rudo, Višegrad i Goražde

M. Aš.
15.07.2019 12:40

Sejdić

Foto: Arhiv

Sud BiH izreći će sutra prvostepenu presudu Ahmetu Sejdiću, bivšem komandantu Prve višegradske brigade Armije RBiH (ARBiH).

Sejdića je Tužilaštvo BiH optužilo 2016. godine za zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na području općina Rudo, Višegrad i Goražde.

Tužilaštvo je u završnoj riječi zatražilo osuđujuću presudu, dok se odbrana tome usprotivila.

Sejdić je u kratkom obraćanju Sudu, tokom izlaganja završih riječi odbrane prije dvije sedmice kazao da se u odbranu Višegrada uključio kao patriota i rezervni oficir i da se njemu sudi za radnje koje nije počinio niti zna ko ih je počinio.

- Nikad nisam naredio, počinio i izvršio ono što mi je stavljeno na teret, a jesam se časno borio - istakao je Sejdić i dodao da saosjeća sa svim žrtvama i da očekuje pravednu presudu, s vjerom u pravdu i istinu.

Ovaj bivši komandant Prve višegradske brigade Armije RBiH važi za heroja odbrane Goražda. Sudilo mu se skoro pune tri godine. Uhapšen je u svom stanu u Sarajevu, po naredbi Tužilaštva.

NA VRH