SAOPĆENJE

Regionalne policije moraju sarađivati kako bi se oduprle kriminalnim grupama

Regionalna saradnja i reorganizacija policijskih struktura u BiH. Ilustracija

Piše: S.K.

15.7.2019

Centar za sigurnosne studije BiH (CSS) saopćio je da BiH, paralelno sa unapređenjem regionalne saradnje, mora provesti  reorganizaciju i poboljšanje saradnje svojih policijskih struktura.

CSS upozorava da smo u posljednje  vrijeme svjedoci smo velikog broja slučajeva organizovanog kriminala u BiH, koji se ispoljio u vidu profesionalnih ubistava, reketiranja, otmica, krijumčarenja, velikih količina droge i organizovanih mreža za ilegalno prebacivanje migranata ka željenim destinacijama. 

Naknadne akcije 

- U svim ovim krivičnim djelima sa obilježjima najtežeg kriminala koji ugrožava  živote građana, primjetna je transnacionalna komponenta organizacije kriminalnih grupa. Policijske strukture u BiH u nekoliko navrata su uspjele identifikovati i privesti pravdi počinioce ovih djela, ali je primjetno da su iste, skoro sve ove aktivnosti poduzele tek nakon informacija koje su dobile od stranih obavještajnih ili policijskih struktura - navedeno je u saopćenju CSS. 

Istaknuto je kako je bh. javnost upoznata da u njihovom susjedstvu "nekažnjeno i sasvim lagodno žive i djeluju neki od čelnika velikih evropskih ili pak lanaca svjetskih kriminalnih grupa koje se bave krijumčarenjem droge i oružja te dijelovi i ogranci nekih od trenutno najvećih regionalnih mafijaških skupina poput škaljaraca ili kavčana, odnosno beogradskog klana ili albanskih mafijaških krugova". 

- Usljed regionalnog, prekograničnog djelovanja organizovanih kriminalnih grupa, institucije  zemalja regiona moraju zajednički djelovati i sarađivati kako bi se adekvatno oduprle raznim oblicima djelovanja kriminalnih skupina. Za policijske strukture u BiH zahtjevi EU za unapređenjem regionalne saradnje u domenu borbe protiv teškog organizovanog kriminala biće posebno problematični imajući u vidu rascjepkan i neadekvatan unutrašnji sistem sigurnosti sa izraženim nedostacima koji su prepoznati od strane međunarodne zajednice. Zato je potrebno što prije nastaviti sa reformom policije i otkloniti značajan politički uticaj koji se u proteklim godinama nadvio nad sektorom unutrašnje sigurnosti kako bi se građanima pružila adekvatna zaštita i omogućilo da policija djeluje u njihovoj najboljoj službi - naglašava CSS BiH. 

Osloboditi od političkog uticaja

Iz ove organizacije ističu da je daljni proces reforme policijskih struktura potrebno osloboditi političkog uticaja i prepustiti stručnoj i  profesionalnoj zajednici da otpočne promjene sistema kako bi se unaprijedio sigurnosni ambijent i onemogućilo kriminalnom miljeu da zarobi državu u svojoj hobotnici a građanima priuštio dostojanstven i normalan život u svom okruženju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.