SENT LUIS Džemal Bijedić, policajac iz Bosne, neumorno pomaže unesrećenima

Kako je bosanski merhametluk raznježio Ameriku

2015. pokrenuo neprofitnu humanitarnu organizaciju "House of Goods" - "Baitulmal" . Nakon što sam na Facebooku objavio da je jednoj sirijskoj porodici potrebna pomoć, naši Bosanci su odmah počeli donirati i pomagati, kaže Bijedić

Piše: B. TURKOVIĆ

Džemal sa kolegama: Pozitivna priča često u američkim medijima

Foto: Privatni album


Kada je Džemal Bijedić, Bosanac sa adresom u Sent Luisu prije četiri godine pomogao jednoj jednoj izbjegličkoj porodici iz Sirije, nije ni slutio da će njegov bosanski merhametluk prerasti u toplu ljudsku priču koju o njemu nerijetko objavljuju američki mediji.

Kako je i sam u toku agresije na BiH postao izbjeglica, a novi dom morao potražiti iza okeana, ovaj Trebinjac nije mogao ostati nijem i gluh na izbjegličke muke, ali i na muke drugih osoba kojima je pomoć potrebna. Unatoč ustaljenoj predstavi o Americi kao „zemlji snova“, takvih, kako kaže, nažalost ima mnogo. Zbog toga se se i pored obaveza koje ima na svom radnom mjestu, u policiji, gdje je prvi muslimanski kaplan u saveznoj državi Mizuri, odlučio ozbiljnije posvetiti humanitarnom radu.

Objava na Facebooku

Sa istomišljenicima je, prije svega kolegom Adilom Imdadom, 2015. pokrenuo neprofitnu humanitarnu organizaciju "House of Goods" - "Baitulmal" posredstvom, koje hranom i drugim potrepštinama opskrbljuju unesrećene. Do sada su pomogli hiljadama ljudi u Sent Louisu i šire.

-Organizacija je osnovana 2015., kada su prve izbjeglice iz Sirije došle u Sent Luis. Tokom jedne patrole, upoznao sam jednu sirijsku porodicu, vidio da im je potrebna pomoć i to sam objavio na Facebooku. Naši Bosanci su odmah počeli doniratio i pomagati – kaže Bijedić u razgovoru za „Avaz.ba“, kazavši da mu je ubrzo nakon prvog poziva u pomoć njegov ured bio pun donirane robe, pa je bio u „problemu“ gdje sve smjestiti.

  • Bijedić: Nije mogao ostati nijem na izbjegličke muke

    Bijedić: Nije mogao ostati nijem na izbjegličke muke

    Foto: Privatni album


Objašnjava kako ne pomažu samo Sirijcima, izbjeglicama, već svima kojima je pomoć potrebna, bez obzira na vjeru i naciju. Sve to, kako kaže, ne bi bilo moguće bez velike pomoći mnogih volontera i donatora koji soiguravaju hranu, odjeću, obuću, prostor za skladište, kamione za prijevoz...

Armija humanitaraca

Radi se o paravoj armiji humanih dobrovoljaca čije je dobro čibnstvo prešlo ne samo granuice američke savezne države Mizuri, već i Sjedinjenih Američkih država. Pakete hrane i ostalih potrepština šalju širom svijeta, između ostalog i u Bosni.

  • Bijedić sa ostalim humanitarcima

    Bijedić sa ostalim humanitarcima

    Foto: Privatni album


Sve to nije ostalo nezapaženo ni u medijima ali i u društvenoj zajedenici, koja Džemala nerijetko izdvaja kao pozitivan primjer integracije u američko društvo, pri čemu im je zanimljiva činjenica da nekadašnja izbjeglica iz Bosne svoje slobodno vrijeme i energiju danas troši kako bi pomagao i drugima.

Ovih dana to je uradio i advokatski ured koji se bavi migracijama, "Hacking Law Practice", koji je napravio emotivan video o Džemalu i njegovom radu. Uz njihovo dopuštenje, video u kojem Džemal svojim primjerom nesretnicima ulijeva nadu da se uz iskren i predan rad može uspjeti u životu, te da ne treba odustajati, donosimo u nastavku.

U njemu, između ostalog, govorti kako mu je jednog dana jedan profesor rekao da on nikada neće moći raditi u policiji, ali da ga je on trudom i zalaganjem demantovao, i ne samo to - postao je prvi policijski kaplan u Mizuriju. Nakon objave na društvenim mrežama, video je pobrao mnoštvo pozitivnih komentara.  

NA VRH

Komentari