AVAZ SAZNAJE Upravni odbor UIO godinama ne donosi bitne odluke o poravnanju

Federacija Republici Srpskoj duguje 48 miliona KM

Trebali donijeti osam odluka samo za redovnu raspodjelu, a nisu donijeli nijednu, kao ni odluke o poravanjima za 2012., 2014., 2015., 2016., 2017., 2018. godinu

B. TURKOVIĆ
17.07.2019 13:22

Iz UIO poručuju da provode sve odluke

Foto: Arhiv

Radovan Višković, Premijer Republike Srpske najavio je prije nekoliko dana da će sigurno biti podnesena tužba protiv Federacije BiH i Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH zbog, kako tvrdi, štete koju trpi taj bh.entitet neraspodjelom sredstava od PDV-a.

Kako „Avaz“ saznaje od dobro obavještenog izvora, kada se, u vrlo kompliciranom sistemu raspodjele prihoda, dosta toga je rađeno mimo pravila i kada se sve sabere i oduzme, Federacija BiH ukupno duguje Republici Srpskoj 48 miliona KM!

Konačno poravnanje

Naime, prema Poslovniku o radu Upravnog odbora UIO morale bi se za svaki kvartal u godini donositi redovne odluke o koeficijentima za raspodjelu prihoda od indirektnih poreza, dakle četiri puta godišnje. Također, Upravni odbor bi trebao nakon šest mjeseci donijeti odluku o prvom privremenom poravnanju, te nakon dvanaest mjeseci odluku o drugom privremenom poravnanju. Nakon isteka roka od pet godina kada se PDV prijave više ne mogu mijenjati Upravni odbor bi trebao donijeti Odluku o konačnom poravanju za određenu godinu. Međutim, kako saznajemo, Poslovnik se ne poštuje, jer Upravni odbor ne donosi pomenute odluke!

  • Višković: Najavio tužbu
    Višković: Najavio tužbu Foto: Arhiv

- Prihodi se dijele prema odluci iz 2017. godine, što znači da je UO trebao donijeti još osam odluka samo za redovnu raspodjelu prihoda, a nije donio nijednu. Također, nisu se donosile ni odluke o poravanjima i za to 2012., 2014., 2015., 2016., 2017., 2018. godinu. U tim godinama bile su različite situacije. U nekoj godini Federacija BiH treba vratiti određena sredstva Republici Srpskoj, a u nekoj godini je obrnuto. Uglavnom, kad se podvuče crta za sve te prethodne godine Federacija BiH bi trebala vratiti Republici Srpskoj oko 19 miliona KM. Na taj iznos se treba dodati i iznos presude Suda BiH po kojoj Federacija BiH treba vratiti Republici Srpskoj još 29 miliona KM, tako da zaključno sa 2018. godinom Federacija BiH ukupno duguje Republici Srpskoj 48 miliona KM – orktiva naš izvor.

Šta kažu u Upravi

Objašnjenje ove situacije zatražili smo u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Kako nam je objasnio Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju, UIO je organ koji je nadležan isključivo za provedbu propisa iz oblasti indirektnih poreza.

- U tom smislu UIO je do sada provela sve odluke o redvnoj raspodjeli prihoda i sve odluke o poravnanjima raspodjele prihoda od indirektnih poreza, koje je do sada Upravni odbor UIO usvojio. Naravno, odluke koje Upravni odbor nikad nije usvojio, nisu ni mogle biti provedene , jer nisu postojale – kaže Kovačević.

Potvrdio nam je da se trenutna raspodjela prihoda od indirektnih poreza vrši se prema odluci iz juna 2017. godine. Prema toj Odluci Federaciji BiH se rapoređuje 64,26 posto, Republici Srpskoj 32,19 i Brčko distriktu 3,55 procenta. Kako kaže, čim Upravni odbor donese odluku o novim koeficijentima, kao i odluke o poravnanjima za prethodne godine UIO će kao organ nadležan za prvedbu iste izvršiti.

- UIO smatra da ova institucija nikako ne može biti tužena strana jer je nadležna samo za provođene odluka o raspodjeli prihoda i poravnanjima, a Uprava je sve odluke koje su do sada bile usvojene i provela - kaže Kovačević.

Objašnjenje smo zatražili i od Upravnog odbora UIO.

- Predsjedavajući UO UIO Vjekoslav Bevanda na svakoj sjednici obavezno na dnevni red uvrsti tačke koje se odnose na poravnanje među entitetima za prethodne godine, ali i prijedloge odluka o privremenim koeficijentima za određeni kvartal. Međutim, do sada nije postignuta saglasnost među entitetitma o konačnim poravnanjima. Kao što je poznato da bi se usvojile odluke o poravnanjima i raspodjeli prihoda neophodni su glasovi sva tri ministra finansija (entitetskih i ministra finansija i trezora BiH), uz još jedan glas članova UO iz reda eksperata. Prilikom glasanja nije bilo moguće osigurati tri glasa ministara jer su entiteski ministri imali suprotne stavove i ni jedan prijedlog nisu zajednički podržali. To je jedini i osnovni razlog zašto do sada nije došlo do poravnanja među entitetima niti se u poslednje vrijeme usvjaju odluke o privremenim koefcijentima za raspodjelu prihoda od PDV-a - kazali su nam u Upravnom odboru.  

Bevanda, kako dodaju, više puta je ponovio da smatra kako je najbolje rješenje kompromis među entitetima dok tužbe samo mogu naškoditi Upravi za indirektno oporezivanje kao instituciji koja profesionalno obavlja svoj posao.

- Kao i do sada, predsjedavajući će nastaviti s pokušajima da se dođe do rješenja i na dnevnom redu biće ove tačke, ali odluke će zavisiti od entitetskih ministara finansija jer ministar finansija i trezora BiH podržava svako rješenje i uvijek glasa za ponuđene prijedloge bez obzira da li su predlagači predstavnici Vlade Federacije BIH ili Republike Srpske. Ne možemo komentarisati konkretne prijedloge i najave premijera RS Radovana Viškovića jer to podrazumijeva izmjene zakonskih procedura što nije nadležnost samo UO UIO nego i drugih institucija BiH - kažu u Odboru.

  • Kovačević: UIO ne može biti tužena
    Kovačević: UIO ne može biti tužena Foto: Arhiv

Komentari

NA VRH