PARLAMENT BIH

Emrić: Deklaracija o Pelješkom mostu ostala mrtvo slovo na papiru

Vijeće ministara nikada se nije očitovalo o našim zaključcima

Predstavnički dom PSBiH. Arhiv

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

17.7.2019

Parlament BiH trebao bi ponovo otvoriti temu o Pelješkom mostu i odnosima s Hrvatskom u kontekstu pokretanaj vitalnog interesa Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH na odluku druge dvojice članova kolektivnog šefa države o pokretanju spora protiv Hrvatske, a u vezi s ovim pitanjem . Kazao je ovo u izjavi za „Avaz“ Jasmin Emrić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH. On je podsjetio da je taj dom još 2017. godine usvojio Deklaraciju o Pelješkom mostu. 

- U toj deklaraciji su nadležni organi Hrvatske, odnosno Evropske unije pozvani da bez odgađanja obustave radnju čiji cilj može biti umanjenje ili potpuno ukidanje suverenih prava BiH i da se hitno uključe u razgovore s BiH radi postizanja bilateralnih rješenja u pogledu razrješenja granica na moru. Također, određeni zaključci su otišli i prema bh. institucijama, prvenstveno prema Vijeću ministara BiH - kaže Emrić. 

Hitna sjednica 

Međutim, Emrić, koji je poslanik bio i u bivšem sazivu Predstavničkog doma, kaže da Vijeće ministara BiH nikada nije dostavilo povratnu informaciju šta su uradili po tom pitanju. 

- I ona je faktički ostala mrtvo slovo na papiru. Zato smatram da je neophodna nova rasprava o Pelješkom mostu, a nakon što je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, ustvrdio da je pokretanje spora protiv Hrvatske zbog gradnje tog mosta ugrožavanje vitalnog interesa i to je razlog više da održimo sjednicu o ovoj temi. Vidjet ćemo u narednom periodu hoćemo li opet uputiti zahtjev za hitnu sjednicu kad već članovi Kolegija Doma iz vladajućih stranaka neće da sazovu redovno zasjedanje – ističe Emrić. 

Podsjećamo, krajem 2017. godine pri usvajanju Deklaracije o Pelješkom mostu, a zahvaljujući zahtjevu Kluba poslanika SBB-a, iz Deklaracije je izbrisana rečenica o povlačenju BiH iz Ugovora o granici s Hrvatskom.

Emrić: Moguć zahtjev za hitnu sjednicu Predstavničkog doma. Arhiv

Usvojeni zaključci

Tada je usvojen zaključak, također na prijedlog Kluba poslanika SBB-a, da Predstavnički dom traži od Vijeća ministara BiH da u narednih 60 dana pokrene, odnosno intenzivira postupak ratifikacije Ugovora o državnoj granici između BiH i Hrvatske, potpisan u Sarajevu 30. jula 1999., a u skladu sa Zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora. 

No, prošlo je više od godinu i po, a Vijeće ministara se nije očitovalo o ovom, ali ni o drugim zaključcima najvišeg zakonodavnog tijela u zemlji.

Deklaraciju o Pelješkom mostu, ali bez glasova bošnjačkih delegata, također 2017. godine, usvojio je i Dom naroda PSBiH, i to na prijedlog Sredoja Novića (SNSD), delegata iz Kluba srpskog naroda.

U toj deklaraciji stoji da, „ne dovodeći u pitanje pravo Predstavničkog doma za donošenje deklaracija i drugih akata, ističe da Deklaracija Predstavničkog doma nije razmatrana i nije zauzet stav na Domu naroda PSBiH“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.