SARAJEVO

Izetbegović - Posa: Podrška Mađarske EU i NATO putu BiH

Rečeno je da se Mađarska snažno zalaže da BiH što je prije moguće postane članica EU

S današnjeg sastanka. SDA

Fena

18.7.2019

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović primio je u posjetu ambasadora Mađarske u BiH Kristijana Posu (Krisztian). 

Konstatirano je da su odnosi zemalja dobri i bez otvorenih pitanja, a da Mađarska smatra BiH svojim počasnim susjedom, iako se ove dvije zemlje ne dodiruju granicom.

Ambasador Posa uručio je Izetbegoviću poziv predsjednika Narodne skupštine Mađarske Lasla Kovera (Laszlo) za učešće na Devetom sastanku predsjednika parlamenata zemalja jugoistočne Evrope o proširenju Evropske unije, koji će biti održan 30. oktobra u Budimpešti.

Mađarska je zainteresirana za jačanje ekonomske saradnje sa BiH, posebno kroz ulaganja u bankarski i energetski sektor, saopćeno je iz Službe za odnose sa javnošću SDA.

Rečeno je da se Mađarska snažno zalaže da BiH što je prije moguće postane članica EU, a posebnu podršku pruža BiH u integracionim procesima i putu koji se odnosi na NATO, smatrajući da je članstvo u NATO-u garant stabilnosti i dugoročnog mira.

U toku razgovora o aktuelnoj političkoj situaciji Izetbegović je istakao da vlast u BiH može biti formirana odmah ukoliko se ponudi program Vijeća ministara BiH koji će poštovati Ustav i vladavinu zakona.

Naglasio je da je EU i dalje ključni vanjskopolitički cilj BiH, kao i NATO put koji je neophodno na ispravan i odgovoran način interpretirati i predstavljati u javnosti, saopćeno je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.